Clinton mellé állt a The Washington Post


A tekintélyes The Washington Post című amerikai lap szerkesztőségi állásfoglalásban támogatta Hillary Clinton elnökké választását. A lap állásfoglalásának alcíme szerint: „A demokrata párti jelölt olyan választás, amelyre az amerikaiak büszkék lehetnek”.

A Washington Post szerint ebben a mostani „komor” és „rút” politikai idényben egy bátorító igazság fölött elsiklik a figyelem, ez az igazság pedig az, hogy van egy kiválóan képzett, jól felkészült jelölt. „Hillary Clintonban megvan a lehetőség, hogy kiváló elnöke legyen az Egyesült Államoknak és mi ezt habozás nélkül támogatjuk” – szögezi le a lap. S kifejti: döntését nem csak az indokolja, hogy „Clinton fő ellenfele borzasztó” és „alkalmatlan elnökjelölt”.

A szerkesztőségi állásfoglalás amellett érvel, hogy nem azért támogatja Hillary Clinton elnökségét, mert őt tartja „a két ördög közül a kisebbiknek” – bár ebben az esetben is Clinton támogatására szólítaná fel a választókat -, hanem mert alkalmasnak tartja őt.

A lap mindazonáltal leszögezi: tudatában van annak, hogy Clintont sok amerikai nem szereti, nem bízik benne. Ezt részben a jelenlegi amerikai politika keserű belharcainak, részben a Clinton ellen évtizedek óta megfogalmazott tisztességtelen támadásoknak, részben pedig Hillary Clinton rossz döntéseinek és gyöngeségeinek tulajdonítja.

Ugyanakkor felhozza a bizalomhiány lehetséges okait is: a demokrata párti jelölt titkolódzásait, az évtizedekkel ezelőtti Whitewater-ügyet (amely korrupciós botrány volt Arkansas államban, abban az időszakban, amikor még Bill Clinton volt az állam kormányzója), a mostani email-botrányt és az egy hónappal ezelőtti tüdőgyulladása elhallgatását. Továbbá azt, hogy bár nem Clintonék az egyetlenek, akik vaskos honoráriumért tartanak beszédeket, ők ezt eddig példátlan és nem helyénvaló módon tették. A lap leszögezi: „Senki nem vádolhatja Ms. Clintont túlzó karizmatikussággal, hiányzik belőle mind Obama elnök ékesszólása, mind George W. Bush, vagy akár a saját férje barátkozó, közvetlen stílusa”.

A The Washington Post szerint Hillary Clinton tisztában van azzal, hogy sem a saját pártján belüli korábbi kihívója, Bernie Sanders , sem a republikánus elnökjelölt által javasolt politika nem járható, zsákutcába vezet. Az egyik ugyanis „forradalmat” hirdetett, a másik pedig a rendszer „felrobbantását”.

mti