Ukrajna is az “életveszélyes” kérdések között van


A jelenlegi helyzetben lehetetlen megmondani, hogy néhány éven belül megmarad-e Szíria, Líbia, Irak vagy éppen Ukrajna. Ezek életveszélyes kérdések és nincs rá válasz – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Az orosz–amerikai kapcsolatok mélypontra kerültek. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint egyetlen megoldás van, hogy az oroszok és az amerikaiak megállapodnak. De eddig mindenki mellényúlt.

Az amerikaiak azt mondták, hogy háromlépcsős megoldás van az Iszlám Állammal szemben. Az egyik a kurdokhoz kötődik, de ők nem tudnak a kurd területekről kilépni, illetve a törökök is bombázzák őket. A második lépcső az iraki hadsereg lenne, de ez a sereg valójában nagyon kevés dologra jó – mondta Nógrádi György. A harmadik lépcsőnek mondják a szíriai demokratákat, akikről mindig kiderül, hogy csak papíron léteznek. Akiket az USA felszerelt, azoknak egy jelentős része átáll az IÁ oldalára.

Az oroszok belebonyolódtak a szír helyzetbe, de az esetek egy jelentős részében nem túl sikeresen – emelte ki a biztonságpolitikai szakértő. Európától semmit sem várnak a Közel-Keleten csak azt, hogy adjon pénzt és menjen el. A megoldás egy orosz–amerikai alku lehet. De közben van egy török cél, és sok minden múlik azon, hogy Erdogant mennyire tudja Putyin kézben tartani. Van egy szaúdi cél is, de ők annyira legyengültek, hogy az ország a széthullás szélélre került. Szaúd-Arábiában az arab tavasz nem ment végbe.

A jelenlegi helyzetben lehetetlen megmondani, hogy néhány éven belül megmarad-e Szíria, Líbia, Irak vagy Ukrajna. Ezek életveszélyes kérdések. Nincsen rá válasz. Ha Szíria nem marad meg, akkor logikailag három részre szakad. Egy kicsi siíta Szíriára, egy nagyobb szunnitára és egy kurd részre, de ez a kurd rész elfogadhatatlan a törököknek, mert veszélyezteti a Törökországban élő kurdokkal a kapcsolatot, az ország mai területi létét.