A háborúban sebesülést szenvedett ukrán katonák műveiből nyílt kiállítás Hajdúszoboszlón


A kelet-ukrajnai terroristaellenes hadműveletekben megsebesült, rehabilitáción Magyarországon tartózkodó katonák képzőművészeti munkáiból összeállított kiállítást nyitott meg tegnap Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos, Őexcellenciája Ljubov Nepop, Ukrajna Magyarországi Nagykövete, valamint Ináncsy Miklós, a program egyik támogatója.

A Melegítsd fel a lelket elnevezésű program keretében egy héten át vett részt művészeti terápián a hét sebesült katona. A terápia célja a harcok miatt kialakult traumák feldolgozása a művészeti foglalkozások segítségével.

Ljubov Nepop nagykövet asszony köszöntőbeszédében háláját fejezte ki a magyar félnek a katonák gyógyítása és rehabilitációja, valamint a gyermekeik üdültetése során nyújtott támogatásért.

Grezsa István kormánybiztos a megnyitó során hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is jó szomszédként tart ki Ukrajna mellett, támogatva a sebesültek gyógykezelését és gyermekeik nyugodt környezetben történő nyári pihenését. A kormánybiztos a katonákhoz szólva reményét fejezte ki, hogy testileg-lelkileg egészségesen térnek vissza otthonukba.
A sebesült katonák hajdúszoboszlói tartózkodásuk idején a képzőművészeti terápia mellett különböző gyógykezeléseken is részt vettek.

(Miniszterelnökség)