Heves összecsapások Líbiában


Heves tűzharc folyt pénteken Líbiában Szirt városában az Iszlám Állam emberei és a kormány katonái között. Az összecsapásban 14 kormánykatona életét vesztette és sok megsebesült – közölte a kormányerők sajtóhivatala.

Hogy a dzsihadista terrorszervezetnek mekkora a vesztesége, az nem ismert.

A sajtóhivatal tudatta azt is, hogy a kormány katonái felfedeztek egy épületet, amelyben a terroristák számítógépeket és négy – felderítésre használt – kisrepülőt tároltak. Újabb két amerikai férfiról derült ki, hogy csatlakozni akart az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez Szíriában.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma pénteken közölte a hírt. A két férfi 30 és 35 éves, mindkettő milwaukee-i lakos. A hatóságok Texasban vették őrizetbe őket. A vád szerint Mexikóba akartak utazni, hogy ott beszerezzék a szükséges úti okmányokat szíriai útjukhoz, a közel-keleten pedig be akartak állni az Iszlám Állam harcosainak sorába. Szíria egyébként inkább csak tranzitország lett volna: a két férfi végső úti célként a paradicsomba akart jutni.

A két férfit a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI egy munkatársa buktatta le. Az interneten, egy közösségi portálon akadt össze velük szeptemberben. Elfecsegték neki útitervüket, sanyarú lakáskörülményeikre panaszkodtak, továbbá arra, hogy nagyon megelégelték az életet “pogány” társadalmi rendszerben. Elmondták, hogy az iszlám szigorú saría törvényei szerint szeretnének élni, és hogy nagyon igyekeznek a paradicsomba jutni. Az FBI emberének október elsején még egy videót is küldtek magukról, olyat, amelyen háttérdíszletként az Iszlám Állam – házi készítésű – zászlaja látható.

mti