Visszatért Oroszországba a három éve Észak-Szíriában elrabolt orosz világutazó


Visszatért Oroszországba Konsztantyin Zsuravlov orosz világutazó, akit három éve rabolt el és tartott fogságban egy fegyveres csoport Észak-Szíriában – közölte pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az 1981-es születésű Zsuravlovot 2013 októberében rabolták el. Az FSZB nem közölte, melyik fegyveres csoport ejtette fogságba az orosz állampolgárt.

Az orosz biztonsági szolgálat hozzátette, miután alávetették a világutazót a szükséges eljárásoknak, átadták a férfit a családjának.

A TASZSZ orosz hírügynökség korábbi közlése szerinte Zsuravlovnak Aleppó város egyik negyedében veszett nyoma, amikor is az “Egyedül a sivataggal” című projektjét forgatta. Az orosz hírügynökség szerint a világjárót az at-Tauhíd Brigád, a korábban az egyik legjelentősebb aleppói iszlamista csoport rabolta el. Az orosz férfit azzal vádolták, hogy a damaszkuszi rezsimnek kémkedett.
Az at-Tauhíd Brigád a későbbiekben csatlakozott az iszlamista és világi ideológiák széles spektrumát képviselő Dzsabhat as-Samíja (Levant Front) ernyőszervezethez.
Egy szíriai biztonsági tisztviselő korábban elmondta, Zsuravlovnak nem volt hivatalos engedélye arra, hogy Szíria területére lépjen, így a szíriai hatóságok nem tudnak felelni azért, ami vele történt.

mti