Drónháború az ukrán-magyar határon


Csap közelében az ukrán rendőrök őrizetbe vettek egy ukrán állampolgárságú férfit, aki egy cigarettákat szállító drónt irányított volna át Magyarország területére. A drónháború egyre komolyabbá válik, a csempészek mellett a NAV és az ukrán vámszolgálat is egyre több távirányítású repülőeszközt vet be.

Az UNN ukrán hírügynökség beszámolója szerint a helyi hatóságok idén már a 13 drónost vettek őrizetbe, a most lefülelt férfi 16 karton cigarettát erősített pilóta nélküli repülőjére. Helyi beszámolók szerint mindkét fél egyre komolyabb eszközöket vet be, a csempészek nem közvetlenül a határnál, hanem onnan több kilométeres távolságból indítják drónjaikat – írja a hvg.hu.

E miatt a lebukás veszélye viszonylag kicsi, miközben a csempészek havonta 10-15 ezer dollárnyi nyereséget érnek el. Ukrajnában egy doboz cigaretta harmadába-negyedébe kerül, mint Magyarországon, s egy éjszaka akár 4-5 fuvart is le lehet bonyolítani. Lebukás esetén a hatóságok elkobozzák a több ezer dollár értékű drónokat, az elkövető pedig akár hároméves börtönt is kaphat.

Az ukrán hatóságok esélyeit ugyanakkor rontja, hogy nem csak Magyarország felé indulnak a drónok: Szlovákiában és Lengyelországban is jól fogy az Ukrajnából érkező csempészáru. A csempészek az után kezdték gyakrabban használni a drónokat, hogy tavaly a hatóságok tömegesen vettek őrizetbe korrupt vámosokat, s az akció után megszigorították a határ ellenőrzését.