Hivatalos: megkezdődött Moszul felszabadítása


Az iraki miniszterelnök jelentette be hétfőre virradóra, hogy elindult a nagyszabású szárazföldi hadművelet, amellyel megpróbálják visszavenni az ország második legnagyobb városát az Iszlám Álamtól.

Haider al-Abádi kormányfő szűkszavú közleményét az iraki állami tévében olvasták be. Eszerint az ország második legnagyobb városának felszabadításában a hadsereg és a helyi biztonsági erők egységei vesznek részt. A Sky News Arabia hírtelevízió úgy tudja, hogy az Iszlám Állam kezén lévő város felszabadításában részt vevő egységek létszáma meghaladja a nyolcvanezret. Légi támogatást kapnak az amerikai vezetésű nemzetközi koalíciótól.

Az asz-Szumaríja televízió híradásában elhangzott, hogy a város ostromában a hadsereg katonáin kívül részt vesznek terrorelhárító egységek, szövetségi és helyi rendőrök, kurd harcosok (pesmergák), illetve egy síita milícia és a térségbeli szunnita törzsek fegyveresei is.

A bejelentés nem volt váratlan, az iraki légierő több tízezer röplapot dobott le vasárnap Moszulra, ezeken figyelmeztették a lakosságot, hogy az utolsó szakaszukba jutottak az Iszlám Állam elleni támadás előkészületei. A lapokon többféle üzenet volt. Az egyikben azt ígérték, hogy az előrenyomuló katonaság és a légierő nem vesz célba civileket. Egy másik azt tanácsolta az embereknek, hogy kerüljék az iszlamisták tartózkodási helyeit.

A hadműveleteket akadályozó tömeges meneküléstől tartva az iraki hadsereg azt kérte a röplapokon, hogy az emberek maradjanak otthon, és ne higgyenek az iszlamisták pánikkeltő híreszteléseinek. Ha a hadsereg alakulataival találkoznak, tartsanak tőlük legalább 25 méter távolságot.

Az Iszlám Állam 2014 júniusában foglalta el Moszult. Előtte a városban kétmilliónyian éltek, 4-5-ször többen, mint a dzsihadistáktól eddig visszafoglalt városokban. Most nagyjából 1,3 millióan élnek Moszulban, a terroristák több mint hatezer embert tartanak ott fogva.

mti