Jönnek az öko-sheriffek


Ukrajnában megreformálják a környezetvédelmi hatóságot. Az ukrán  környezetvédelem új alapokra helyezését ígérte csütörtökön Osztap Szemerak, az illetékes minisztérium vezetője.

A tárcavezető álláspontja szerint a jelenlegi ökológiai szolgálat egy korrupcióval átitatott, posztszovjet rendszer, amelynek nem prioritása a természetvédelem. A miniszter szerint a rendszer nem a természetvédelmi helyzet javítására törekszik.

„A munka jelenlegi metodikája szerint nyomást gyakorolnak a vállalkozókra, hiányzik az igazi társadalmi kontroll, alacsony mértékben valósítják meg a hatáskörüket és zárt az ökológiai vizsgálatokról szóló információ”

– mondta Szemerak.

A miniszter szerint az új koncepció szerint az Állami Ökológiai Szolgálat egy büntető-irányító szervből természetvédelmivé válna. A jelenleg létező 28 megyei szerv helyett tíz régió közötti egységet hoznának létre, például Kárpátalja esetében egy Kárpáti régió jönne létre. Újdonságként bevezetnék az ökológiai sheriff tisztségét, amit a helyi közösségek választanának a helyi önkormányzatok szintjén.