Lázadás tört ki az IÁ vezetője ellen, aki elmenekült Moszulból


Lázadás tört ki az úgynevezett iszlamista rendőrség parancsnokának vezetésével Moszulban Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam (IÁ) vezetője ellen, aki állítólag a dzsihadisták szíriai bástyájába, Rakkába menekült át a terrorszervezet iraki fellegvárából – jelentette hétfőn az asz-Szumaríja pánarab televízió Ninive tartománybéli forrásokra hivatkozva.

A televízió úgy tudja: a felkelés élén a moszuli Abu Uszmán áll, akihez hű erők korábban az Iszlám Állam négy létesítményét is megtámadták. Al-Bagdadi felszólította a neki közvetlenül alárendelt elitegységeket, hogy törjék le a felkelést, és öljék meg az iszlamista rendőrség hét vezetőjét. A helyi források szerint

a város káoszba süllyedt az Iszlám Állam egymással ellenséges egységeinek összecsapásai miatt.

Az asz-Szumaríja szerint az iszlamista rendőrség egyik járművéből hangosbemondón azt hirdették, hogy al-Bagdadi Rakkába szökött, feleségét pedig őrizetbe vették. A felkelők bejelentették: “al-Bagdadi moszuli uralma véget ért”. Korábban a pánarab hírtelevízió közölte, hogy az Iszlám Állam vezetője túlélte a koalíciós erők légicsapását Moszulban.

mellyel al-Bagdadi is utazott, a Washington vezette szövetség harci repülőgépei vették tűz alá al-Gabat térségében. A bombázás több tucat szélsőségessel végzett, köztük Abu Músza al-Magribivel, az Iszlám Állam vezetőjének egyik közeli bajtársával is – közölte a televízió. Egyéb részletet azonban nem közöltek, így nem tudni, hogy al-Bagdadi hogyan menekült meg a légicsapás elől.

mti