Többmilliárdos fegyverüzletet kötöttek az oroszok Indiával


Az egyik megállapodás értelmében Moszkva Sz-400-as Triumf típusú légvédelmi rakétarendszert fog szállítani Újdelhinek. Az NDTV indiai hírcsatorna értesülése szerint négy rakétarendszer fog Indiába érkezni, összesen 5,8 milliárd dollár értékben.

A legkorszerűbb orosz légvédelmi rakétarendszer repülőgépek, robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas, 400 kilométeres hatókörben. Moszkva nemrég telepített Sz-400-as rakétarendszert Szíriába.

Az orosz elnök és az indiai kormányfő a BRICS-országok csúcstalálkozója alkalmából találkozott Goában. A most aláírt egyezmények értelmében a légvédelmi rakétarendszeren túl India harci helikoptereket és hadihajókat is vásárol Oroszországtól.

A védelmi megállapodásokon kívül energetikai egyezményeket is aláírtak, egyebek mellett arról, hogy Oroszország két további reaktorblokkal látja el a dél-indiai Kundankulamban működő – orosz technológiával megépített – atomerőművet.

A Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság alkotta BRICS-csoport tanácskozása vasárnapig tart. A világ népességének 53 százalékát kitevő országcsoport azzal a céllal kezdett együttműködni 2011-ben, hogy ellensúlyozzák a Nyugat befolyását a világ ügyeinek irányításában- írta az MTI.