Történelmi afrikai megállapodás a tengerbiztonságról


Kötelező érvényű chartát fogadott el a tengerek biztonságáról szombaton a togói fővárosban több mint negyven afrikai ország az Afrikai Unió (AU) kezdeményezésére.

“Üdvözöljük a biztonságról, a tengerbiztonságról és az afrikai fejlesztésről szóló charta elfogadását és aláírását”

– közölte Denis Sassou Nguesso kongói elnök az AU első tengerbiztonságról szóló csúcstalálkozóján tartott záróbeszédében. Uhuru Kenyatta kenyai elnök szintén megelégedését fejezte ki, hogy az aláíró államok vállalták: összehangolják erőfeszítéseiket az afrikai partok mentén folyó kalózkodás, a kábítószer- és fegyvercsempészet, valamint az emberkereskedelem elleni harcban.

“Ez a charta része lesz a tengerekkel és óceánokkal kapcsolatos, 2050-ig szóló integrált afrikai stratégiának (ez utóbbit 2012-ben fogadták el), továbbá újabb kezdeményezéseket és akciókat tartalmaz” – mondta még a kenyai államfő. A kelet-afrikai ország sokáig szenvedett az Ádeni-öbölben uralkodó bizonytalan helyzet és a szomszédos Szomáliában elkövetett kalózcselekmények következményeitől.

A kenyai elnök szerint az összesen 13 millió négyzetkilométernyi tengeri gazdasági övezettel és a világ édesvízkészletének 17 százalékával rendelkező Afrikának a tartós fejlődés lehetőségeként kell ezt a gazdagságot kezelnie. Jean-Yves Drian francia védelmi miniszter, aki Franciaország támogatásáról biztosította Loméban az afrikai partnereket, nagyon fontos politikai lépésnek nevezte a loméi chartát.

Az afrikai államfők végre megértették, hogy a tengerbiztonság egyben a területük biztonságát is jelenti – mondta. Az aláíró országok vállalták, hogy megvédik a környezetüket, valamint megelőzik, illetve megbüntetik a tengeren elkövetett bűncselekményeket, így az emberkereskedelmet, a fegyver- és drogcsempészetet.

Elkötelezték magukat, hogy nemzeti és regionális intézményeket hoznak létre a “megfelelő tengerbiztonsági politikák megvalósítása érdekében”. Megnyitó beszédében Idriss Deby csádi elnök, az AU soros elnöke emlékeztetett, hogy az 54 afrikai ország közül 38-nak van tengerpartja. Az export és import 90 százalékát tengeren szállítják, és számos fontos stratégiai tengeri kereskedelmi folyosó található az afrikai tengeri térségben – mondta Deby.

mti