Ukrán szélsőségesek vállalták Motorola parancsnok megölését – videó

hqdefault

Egy viszonylag ismeretlen szélsőjobboldali ukrán csoport nevében jelentkeztek fegyveresek a Motorola ragadványnéven elhíresült Arszen Pavlov donyecki felkelő parancsnok elleni robbantásos merénylet elkövetőjeként – jelentette hétfőn a BBC brit közszolgálati televízió internetes felülete.

A Twitter közösségi hálón közzétett rövid videofelvételen négy maszkos, Kalasnyikov gépkarabélyt kezében tartó férfi látható, akik állításuk szerint a magát Mizantróp Divíziónak nevező csoport tagjai.
A halálfejes maszkot viselő férfi közli:

a felvétel Donyeckben készült, ahol “likvidálták” a Motorola néven ismert lázadó “terroristát”. Emellett halálosan megfenyegeti Olekszandr Zaharcsenkót, a Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetőjét és Ihor Plotnyickijt, a Luhanszki Népköztársaság (LNR) fejét, mondván, hogy ők következnek. Üzenetüket pedig náci karlendítéssel zárják.

Motorolát állítólag saját donyecki házában, a liftben robbantották fel. Eduard Baszurin, a Donyecki Népköztársaság (DNR) védelmi miniszter-helyettesének közlése szerint a merényletben életét vesztette a felkelő fegyveres testőre is.
A BBC felhívta a figyelmet, hogy az állítólagos neonáci csoport felvételét nagy fenntartással kell kezelni, ugyanis az ukrán válság egyik jellegzetessége a felek közötti propagandaháború.
A videót Alekszandr Koc orosz haditudósító osztotta meg a világhálón, és bár a csoport állítólag egy szélsőséges ukrán szervezet, a videón beszélő maszkos férfi oroszul mondja el üzenetüket.
A BBC megjegyezte, hogy a Mizantróp Divízió vezetője állítása szerint nem tud semmit a felvételről.
A világhálón a szélsőjobboldali csoportról fellelhető, csekély mennyiségű információ szerint a Mizantróp Divízió Ukrajna egyik legnagyobb önkéntes zászlóaljának, az Azovnak az egyik alegysége.
A Motorola elleni robbantásos támadás elkövetőinek kilétét azonban nem erősítették meg ukrán források, a maszkos fegyveresek felvétele is inkább az orosz sajtót járta be. Ugyancsak az orosz médiában jelent meg az állítólag a merénylet után készült felvétel, amelyen a felkelő fegyveres megégett holtteste látható, miközben Kijevben az áldozat kilétét sem erősítették meg.


A BBC kiemeli azt is, hogy Petro Porosenko a múlt hónapban az Ukrainszka Pravda ukrán lapnak azt mondta, hogy Motorola felelni fog az ukrán hadifoglyok megöléséért. A KyivPost angol nyelvű ukrán lap áprilisban telefonos interjút készített egy, magát a felkelő fegyveresként azonosító emberrel, aki elmondta, hogy agyonlőtt 15 elfogott ukrán katonát.
Olekszandr Zaharcsenko hétfőn Kijevet tette felelőssé Motorola haláláért, amely szerinte felér egy hadüzenettel, és megtorlást helyezett kilátásba. A lázadó vezető emellett háromnapos gyászt rendelt el a Donyecki Népköztársaságban.
Eduard Baszurin eközben közölte, a donyecki felkelők hírszerzésének tudomása volt arról, hogy “diverzáns csoportokat” küldtek Donyeckbe magas rangú katonai és politikai vezetők meggyilkolására.