A Kreml is megszólalt a Motorola-merénylet ügyében


A Kreml is véleményt mondott a donyecki katonai parancsnok, Arszen Pavlov, ismertebb nevén Motorola haláláról.

A Donyecki Népköztársaság (DNR) egyik legmarkánsabb katonai vezetője ellen merényletet követtek el, barátnője házának liftjében. Az ellene elkövetett merényletről kérdezték Moszkvában Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét.
Peszkov leszögezte:

nem szabad egyenlőségjelet tenni az orosz közvélemény vélekedése és a hivatalos politikai vonal megnyilvánulása közt.

Szerinte teljesen érthető, hogy az oroszok többsége szimpatizált a megölt harcossal. Ennek az lehet az oka, hogy az orosz polgárok szolidárisak a donyeckiekkel, akiket ilyen provokatív cselekmény ért, magyarázta. A hivatalos orosz álláspontról viszont semmit sem közölt.

Mint azt már megírtuk, Alekszandr Zaharcsenko, a DNR vezetője személyes bosszút ígért barátja, Motorola halála miatt, míg Igor Plotnyickij, a másik népköztársaság, az LNR elöljárója úgy nyilatkozott, hogy ezzel a merénylettel Petro Porosenko ukrán elnök a béke és diplomáciai rendezés helyett a háborús utat választotta. Kijev szerint vagy a Krímről szervezték meg a gyilkosságot, vagy belső leszámolás történhetett, merthogy halála előtt nem sokkal Arszen Pavlov arról beszélt egy amerikai magazinnak, hogy akár a sajátjai is eltakaríthatják az útból.