A munkanélküliek nem kapnak nyugdíjat


Azon ukrán állampolgárok, akiknek nincs legalább 15 éves szociális biztosításuk, nem kaphatnak nyugdíjat, csakis szociális segélyt.

Erről a ZIK írt a Vinnica megyei nyugdíjosztály vezetőjére, Olena Korcsakra hivatkozva. Elmondása alapján a nyugdíjasok összetévesztik a szociális biztosítást a munkahelyi viszonnyal és a munkakönyvben reménykednek, amikor nyugdíjat igényelnek. 2004-től kezdve Ukrajnában megszüntették az úgynevezett „munka utáni nyugdíjat” és most már csak a biztosítási nyugdíj van. Ez azt jelenti, hogy nem elegendő csak a munkakönyvben beírt információ, mert szociális befizetések nélkül ez kevés a nyugdíjhoz.

„A törvények értelmében csak az kaphat nyugdíjat, akinek nem kevesebb, mint 15 éves munkaviszonya van. Ha kevesebb, akkor nincs nyugdíj. Ekkor az emberek csakis szociális segélyre számíthatnak, amelyet a nyugdíjkorhatár elérése után három évvel igényelhetnek és jelentősen kevesebb a nyugdíjnál”

– mondta a hivatalnok.

Ezzel egy időben Volodimir Grojszman is nyilatkozott a nyugdíj kérdésről. „Majdnem 150 milliárd hrivnyás rés van és ez egy hatalmas kihívás az egész országnak. Az emberek harmada ezért van minimális nyugdíjon és ez így méltánytalan. Az ilyen rendszert át kell építeni” – mondta a miniszterelnök. Azt is kiemelte, hogy az országban számos olyan állampolgár van, aki nem dolgozik és nem fizeti be a saját részét a nyugdíjalapba, de nyugdíjas korukban meg futnak a pénzért.