Elítélte az ENSZ Phenjan legutóbbi rakétakísérletét


Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozottan elítélte a sikertelen észak-koreai rakétakísérletet, újabb szankciókkal fenyegette meg Phenjant, és felszólította, hogy a továbbiakban tartózkodjon az ilyen lépésektől.

A BT közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a szombati rakétakísérlettel Phenjan durván megsértette a rávonatkozó korábbi BT-határozatokat. Arra figyelmeztette Phenjant, hogy figyelmesen nyomon fogja követni a térségben zajló eseményeket, és szükség estén “további jelentős intézkedéseket” tesz a már hatályban lévő szankciók kiterjesztésére.

Phenjan szombat dél körül feltehetően egy Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely elméletileg képes elérni a csendes-óceáni Guam-szigetét, ahol amerikai katonai támaszpont van. A dél-koreai hadsereg csak két nappal később, hétfőn közölte, hogy a rakéta az indítás után nem sokkal felrobbant.

A Muszudan észak-koreai gyártmányú rakéta, először 2010 októberében egy katonai díszszemlén volt látható nyilvánosan. Elvileg 2500-4000 kilométer a hatótávolsága, képes lehet elérni Dél-Koreát és Japánt.

Észak-Korea öt sikertelen rakétakísérletet követően, idén júniusban sikeresen lőtt ki egy ilyen rakétát, amely 400 kilométer megtétele után csapódott a tengerbe, mintegy 300 kilométerre a japán partoktól. Amerikai szakértők szerint a Muszudan rakétákkal folytatott kísérletek segíthetik Észak-Koreát abban, hogy 2020 környékén egy nukleáris robbanófej hordozására képes, az amerikai szárazföldi területek elérésére alkalmas interkontinentális rakétát fejlesszen ki.

A BT eddig öt, Észak-Koreára vonatkozó határozatott fogadott el, hogy rákényszerítse a kommunista országot az atom- és rakétaprogramjáról való lemondásra, de hasztalan. A legutóbbi, az idén márciusban elfogadott határozat minden korábbinál súlyosabb szankciókkal büntette Phenjant, a többi között exporttilalmat vezetett be ellene – írta az MTI.