Gatyával üzentek a gyáva ukrán politikusoknak


Stílusos demonstrációt szerveztek kedden az ukrán parlament közelében.

A „TruSzi” nevet viselő demonstrációnak célja rábírni a politikusokat arra, hogy tegyenek eleget törvényi kötelezettségüknek és nyújtsák be az elektronikus jövedelembevallásukat. A truszi szó magyarul egyszerre jelent alsógatyát és gyávát. Ennek megfelelően a tüntetők gatyákat aggattak egy kifeszített zsinórra, így próbáltak üzenni a politikusoknak.

Mint az ismert, október végén lejár az e-jövedelembevallások határideje, azok, akik elmulasztják leadni nyilatkozatukat, akár büntetőjogi felelősségre vonásra is számíthatnak, a törvény még szabadságvesztést is engedélyez velük szemben.

Vitalij Sabunyin, a korrupcióellenes központ igazgatója elárulta, eddig 9 ezren nyújtották be a jövedelmi viszonyaikat tisztázó jelentést, de nincsenek köztük azok, akikre az egész közvélemény kíváncsi, például az államfő és hivatalának magas rangú vezetői, a Miniszteri Kabinet tagjai, a parlamenti képviselők túlnyomó része. Sabunyin szerint azzal magyarázható a késlekedésük, hogy azon trükköznek, miként tudnák kijátszani a szabályozást és hogyan maradhatna titokban a valós anyagi helyzetük.