Húsz évet is kaphat az Iszlám Államot pártoló menekült


Akár 20 év börtönbüntetést is kaphat az az Egyesült Államokban élő iraki menekült, aki hétfőn a houstoni szövetségi bíróság előtt bűnösnek vallotta magát, mert megpróbált csatlakozni az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezethez – közölte az ügyészség.

A 24 éves Omar Farádzs Szaíd al-Hardán pénzzel is próbálta támogatni a szélsőségeseket, és arra készült, hogy az Iszlám Állam által uralt közel-keleti területeken szerez kiképzést. Ügyében januárban 17-én várható ítélet.

Hardán 2014-ben került a szövetségi nyomozók látókörébe, miután kapcsolatba lépett egy, a szíriai an-Nuszra Fronthoz köthető kaliforniai férfivel. Hardán állítólag egyedül tanult meg pokolgépet készíteni, és erre utaló bizonyítékokat találtak is nála.

A férfi menekültként érkezett Irakból az Egyesült Államokba 2009-ben, korábban jordániai és iraki menekülttáborok lakója volt. Hardán állandó letelepedési engedélyt kapott az Egyesült Államokban.

A közel-keleti menekültek befogadásának kérdése megosztja az amerikai közvéleményt, és a novemberi elnökválasztás jelöltjei is különböző álláspontot képviselnek a témában. Hillary Clinton demokrata elnökjelölt megnyitná az Egyesült Államok kapuit a szíriai menekültek előtt, és Barack Obama amerikai elnökhöz hasonlóan azt vallja, hogy Washington rendelkezik az átvilágításukhoz szükséges eszközökkel. Ezzel szemben Donald Trump republikánus jelölt ellenzi befogadásukat, és a muszlim bevándorlók szokásosnál alaposabb ellenőrzését követeli.

mti