Medvedcsuk az ukrán-orosz kapcsolatok megújítását szorgalmazza


Az Európai Unióval való együttműködés bebizonyította, hogy az uniópártiak az egyik legnagyobb stratégiai hibát követték el, amikor lemondtak az orosz és posztszovjet piacról – fogalmazott Viktor Medvedcsuk az Ukrainszkij Vibir (Ukrán választás) elnevezésű politikai mozgalom vezetője.

„Az oroszországi export az utóbbi években ötszörösére csökkent és az orosz piac bezárása miatt Ukrajna 15 milliárd dollárt vesztett”

– mondta az ismert oroszbarát politikus. Szavait azzal indokolja, hogy az országban gyártott ukrán high-tech termékekre az EU területén nincs kereslet. Az ukrán export jelentős része napraforgó olaj, kukorica, szója méz, vasérc, vasötvözetek és más fémtermékek. Medvedcsuk szavai szerint a parlamentben már beharangozták egy olyan bizottság létrehozását, amelynek az Oroszországgal való kereskedelmi kapcsolatok helyreállítása és a szankciók kölcsönös eltörlése lenne a feladata.

„A parlamentben megkezdték az aláírásgyűjtéseket, hogy ezzel kapcsolatos kérést intézzenek az ukrán elnökhöz. Nem sokkal korábban a Kijevben megrendezett nemzetközi gazdasági fórum résztvevői is beszéltek az Oroszországgal való kereskedelmi kapcsolatok megújításáról” – árulta el Medvedcsuk.