Törökország kiűzi a kurd fegyvereseket az Eufrátesz nyugati oldaláról


Törökország távozásra kényszeríti a Népvédelmi Egységek szíriai kurd milíciát az Eufrátesz folyótól nyugatra fekvő Manbídzsból, miután az Ankara által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg kiűzi az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistáit az észak-szíriai Báb városból – közölte kedden Recep Tayyip Erdoğan török elnök.

Törökország augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet Észak-Szíriában. A katonai beavatkozás egyik célja, hogy az Ankara által terrorszervezeteknek minősített csoportoktól megtisztított területen biztonsági övezet jöjjön létre. A tervezett 5 ezer négyzetkilométerből az SZSZH eddig 1200-at szerzett vissza.

Washington Ankara igényének eleget téve korábban azzal fenyegette meg a szíriai kurd milíciát, hogy elveszti az Egyesült Államok támogatását, ha nem vonul vissza az Eufrátesz keleti partjára, de az YPG még mindig nem tett teljesen eleget a kérésnek. Ankara tart az YPG térnyerésétől, mert a szíriai kurdok megerősödése felbátoríthatja a Törökországban élő több milliós kurd kisebbséget.

Erdoğan Ankarában mondott beszédében emlékeztetett: az IÁ legfontosabb szíriai központjának tartott Rakka felszabadítására irányuló közös hadműveletről is tovább folynak a tárgyalások Washingtonnal.

mti