Tüzes árkokkal védekeznek az IÁ erői Moszulnál


Kőolajjal feltöltött és meggyújtott tüzes árkokkal védi iraki bástyáját, Moszult az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet a kormányerők ostromától – közölte hétfőn az al-Manar arab hírtelevízió.

A híradás szerint a szélsőségesek az iraki Ninive tartomány székhelyétől keletre, al-Hamdaníja nevű külvárosnál folyamodtak ehhez a taktikához, hogy lelassítsák a szárazföldi offenzívát és zavarják a Washington vezette terrorellenes koalíció légicsapásait. Hamdaníjához közelít ugyanis az iraki hadsereg 9. harckocsi hadosztálya.

Az iraki haderő egyik magas rangú tábornoka szerint a város visszafoglalását célzó nagyszabású hadművelet “nagyon jól halad”.

Talib Sagáti altábornagy, a közös katonai műveleti parancsnokság vezetője Kázer településén nyilatkozott arról az AP amerikai hírügynökségnek, hogy a hadművelet a terveknek megfelelően halad, egyben “nagyon fontosként” méltatta a nyugati terrorellenes koalíció szerepét a légicsapásokban és a hírszerzési értesülések megosztásában. Utóbbiak szerint néhány IÁ-szélsőséges családostul Szíriába menekült Moszulból – tette hozzá.

Ugyanakkor iraki kurd erők (pesmergák) lassan haladnak Moszultól keletre. Páncélozott járművek hosszú oszlopa, hátukban több száz kisteherautóval haladt hétfőn a ninivei fennsíkon féltucat falu irányába. A nap folyamán intenzív amerikai légi támadások érték az egykor vallási kisebbségek által lakott, mára az IÁ terroruralma miatt elhagyatott falvakat.

Mohammad Darvis, a kurd erők alezredese elmondta: a főutak és a mezők házilag készített pokolgépekkel vannak aláaknázva, emellett pedig öngyilkos merényletek lassítják támadásukat. Egy névtelenül nyilatkozó pesmerga őrnagy szerint néhány kurd egység behatolt a falvakba, de nem szálltak ki Humvee típusú katonai terepjáróikból a tűzszerészekre várva.

mti