Kárpátalja megye önkormányzati vezetőivel találkozott Trócsányi László Ungváron


A magyar kormány számára a szomszédságpolitika rendkívüli jelentőséggel bír Kárpátalja vonatkozásában – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden Ungváron, miután Kárpátalja megye önkormányzati vezetőivel tárgyalt.

Az egynapos kárpátaljai látogatáson tartózkodó miniszter a Mihajlo Rivisszel, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnökével és helyettesével, Barta Józseffel, valamint Olekszandr Petik kormányzóhelyettessel folytatott megbeszélés után a vendéglátójával közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy kárpátaljai tárgyalópartnereivel megerősítették a határ menti együttműködés fontosságát.

“Kifejtettem, hogy a magyar kormány számára a szomszédságpolitika rendkívüli jelentőséggel bír Kárpátalja vonatkozásában”

– tette hozzá, megjegyezve, hogy e tekintetben a magyar félnek kettős feladatnak kell megfelelnie, hiszen teljesítenie kell a schengeni kötelezettségeket is, azaz megfelelően kell őriznie a schengeni határokat.

“Az, hogy a migrációs nyomás következtében meg kellett erősítenünk a külső határainkat, nem teheti lehetetlenné a Kárpátaljával folytatott együttműködést, vagyis biztosítanunk kell a határ mentén élők számára a megfelelő közlekedést a két ország között” – mondta. Rámutatott:

“Rendkívül fontos mind Magyarország, mind Kárpátalja számára, hogy biztosítva legyenek a jogi és infrastrukturális feltételek a gyors és civilizált határátlépéshez, ezért meg kell vizsgálnunk Kárpátalján, hogy mit kell tennünk a határátlépés könnyítése érdekében.”

Trócsányi László azt is elmondta, hogy a megbeszélésen kiemelt figyelmet szenteltek a gazdasági együttműködés kérdéseinek, hiszen a befektetések, kölcsönös üzleti lehetőségek kiaknázása – szavai szerint – fontos mind Magyarországnak, mind Kárpátaljának. Ennek kapcsán – folytatta – felmerülnek jogi kérdések is, hiszen a közbeszerzés, a versenyjog, a korrupció elleni küzdelem fontos területei az együttműködésnek. Mint elmondta, felajánlotta kárpátaljai partnereinek, hogy Magyarország megosztja velük az európai források felhasználásában szerzett tapasztalatait.

“Ezt a tudásunkat szívesen átadjuk a közigazgatásban dolgozók, bírák, ügyvédek számára, hiszen a verseny tisztasága, a befektetések biztonsága alapvető fontosságú kérdés” – mondta. Hozzáfűzte: “Úgy látom, Magyarország és Kárpátalja között ki lehet alakítani az együttműködés új formáit, és ennek érdekében az Igazságügyi Minisztérium szívesen fogad Kárpátaljáról szakmai küldöttségeket szakmai tudásunk átadása céljából.”

Mihajlo Rivisz az újságíróknak elmondta: biztosította Trócsányi Lászlót arról, hogy Ukrajna nem jelent migrációs fenyegetést Magyarország és az Európai Unió számára. Mint fogalmazott, “annak ellenére, hogy hétmilliónyian élnek a kelet-ukrajnai konfliktusövezetben, Ukrajna felől eddig gyakorlatilag nem nehezedett migrációs nyomás az EU-ra”. Hozzátette, hogy a megbeszélésen köszönetét fejezte ki Magyarországnak és a magyar népnek azért a támogatásért, amelyet Ukrajnának nyújt európai integrációs törekvéseit, területi egységének és függetlenségének a megőrzését illetően. “Külön köszönetünket fejeztem ki Orbán Viktor miniszterelnöknek azért a támogatásért, amelyet a Kárpátalja és a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közötti együttműködés fejlesztéséhez és a két régió kapcsolatainak erősítéséhez nyújt” – mondta a Kárpátalja megyei tanács elnöke.
Trócsányi Lászlót kedd délután az Ungvári Nemzeti Egyetemen díszdoktorrá avatják

mti