Az ukrán képviselők sorkatonákat küldenének a frontra


A Legfelső Tanács keddi plenáris ülésén első olvasatban elfogadta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a sorkatonák bevetését háborús övezetben – értesült a Vesti ukrán hírportál.

A beszámoló szerint Olekszandr Dubljan ukrán védelmi miniszterhelyettes parlamenti felszólalásában kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletek (ATO) övezetében jelenleg kizárólag csak szerződéses katonák teljesítenek szolgálatot, de miután az ukrán haderő teljesen áttér a hivatásos állományra, így a jövőben sorkatonákat is küldhetnek a frontra.

A képviselők a vita során az tartották fontosnak kiemelni, hogy többször is azért bukott el sorkatonai behívás és a mozgósítás, mert virágzik a korrupció a hadkiegészítő parancsnokságokon, amire jobban oda kéne figyelni.

A portál emlékeztet arra, hogy az őszi behívás kezdete előtt Olekszij Csernobaj, a Védelmi Minisztérium szóvivője kijelentette, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot teljesítő újoncok nem vezényelhetők a terrorellenes hadműveletek zónájába.