Bulgária feltételezett Gülenistákat adott ki Törökországnak


Bulgária kiadott hét török állampolgárt Törökországnak. Ankara azzal vádolja őket, hogy közük van az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok mozgalmához – közölte kedden Szvetoszlav Manolov, a határrendőrség igazgatóhelyettese.

A hét férfit a bolgár–román határ egyik Duna-hídján fogták el, miután egy Törökországból érkezett teherautóban rájuk találtak. A bolgár hatóságok az Európai Unió Ankarával kötött visszatoloncolási egyezménye értelmében 24 órán belül kiadták őket hazájuk hatóságainak, miután nem tudták igazolni, hogy törvényes úton érkeztek Bulgáriába.
A Törökországnak kiadott férfiak közt volt három rendőrfelügyelő, akiket a július 15-i sikertelen puccskísérletet követő tisztogatások keretében bocsátottak el, valamint a betiltott Zaman nevű török lap egyik újságírója is – jelentette a BGNES bolgár hírügynökség.

A Dnevnik hírportál az ügy kapcsán arról számolt be, hogy Maja Manolova nemzeti ombudsman szerint a belügyminisztérium a nemzetközi jog, a bolgár alkotmány és a külföldiekről szóló törvény ellenében járt el a kiutasítás ügyében, hiszen ezek kimondják, hogy nem küldhetők vissza menekültek olyan országba, ahol embertelen és megalázó bánásmód, kínzás veszélyeztetheti őket. Manolova kifogásolta azt is, hogy a belügyi tárca a törvényi előírás ellenére a kiutasításról nem értesítette hivatalát, de más jogvédő szervezetet sem értesített, így például a Bolgár Helsinki Bizottságot sem.
Egy Bulgáriában tevékenykedő török vállalkozó kiutasítása augusztusban jogvédők éles bírálatát váltotta ki. A török hatóságok őt azzal vádolták, hogy a Gülen-hívek közé tartozik.

A bolgár hatóságok idén már 72 embert adtak át Törökországnak a visszatoloncolási egyezmény keretében.
Ankara az elvetélt júliusi államcsínykísérletért Gülent és az általa kiépített nemzetközi hálózatot teszi felelőssé. Az incidens után átfogó nyomozások indultak az összeesküvők és támogatóik után.

mti