Bulgária feltételezett Gülenistákat adott ki TörökországnakBulgária kiadott hét török állampolgárt Törökországnak. Ankara azzal vádolja őket, hogy közük van az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok mozgalmához – közölte kedden Szvetoszlav Manolov, a határrendőrség igazgatóhelyettese.

A hét férfit a bolgár–román határ egyik Duna-hídján fogták el, miután egy Törökországból érkezett teherautóban rájuk találtak. A bolgár hatóságok az Európai Unió Ankarával kötött visszatoloncolási egyezménye értelmében 24 órán belül kiadták őket hazájuk hatóságainak, miután nem tudták igazolni, hogy törvényes úton érkeztek Bulgáriába.
A Törökországnak kiadott férfiak közt volt három rendőrfelügyelő, akiket a július 15-i sikertelen puccskísérletet követő tisztogatások keretében bocsátottak el, valamint a betiltott Zaman nevű török lap egyik újságírója is – jelentette a BGNES bolgár hírügynökség.

A Dnevnik hírportál az ügy kapcsán arról számolt be, hogy Maja Manolova nemzeti ombudsman szerint a belügyminisztérium a nemzetközi jog, a bolgár alkotmány és a külföldiekről szóló törvény ellenében járt el a kiutasítás ügyében, hiszen ezek kimondják, hogy nem küldhetők vissza menekültek olyan országba, ahol embertelen és megalázó bánásmód, kínzás veszélyeztetheti őket. Manolova kifogásolta azt is, hogy a belügyi tárca a törvényi előírás ellenére a kiutasításról nem értesítette hivatalát, de más jogvédő szervezetet sem értesített, így például a Bolgár Helsinki Bizottságot sem.
Egy Bulgáriában tevékenykedő török vállalkozó kiutasítása augusztusban jogvédők éles bírálatát váltotta ki. A török hatóságok őt azzal vádolták, hogy a Gülen-hívek közé tartozik.

A bolgár hatóságok idén már 72 embert adtak át Törökországnak a visszatoloncolási egyezmény keretében.
Ankara az elvetélt júliusi államcsínykísérletért Gülent és az általa kiépített nemzetközi hálózatot teszi felelőssé. Az incidens után átfogó nyomozások indultak az összeesküvők és támogatóik után.

mti


Lájkolta már a KárpátHír Facebook oldalát?