Gyermekek ezrei vesztek oda az afganisztáni vérfürdőben


Egyre több gyerek áldozata van a harcoknak Afganisztánban – figyelmeztetett szerdán az ENSZ.

A világszervezet adatai szerint 2016. január 1-je és szeptember 30-a között 2461 gyerek vesztette életét vagy sebesült meg terrorcselekmények, harcok és összetűzések során Afganisztánban, 15 százalékkal többen, mint az előző év azonos időszakában.

A civil áldozatok száma összességében is változatlanul magas – mutat rá az ENSZ. Idén szeptember végéig 2562 halálos és 5835 sebesült áldozatot jegyeztek fel. Ez mindössze egy százalékkal kevesebb, mint a tavalyi adat volt. A fokozódó harcok miatt egyre kevésbé tudnak az ENSZ megfigyelői eljutni a tartományokba, pedig a statisztikákba csak azokat az eseteket veszik fel, amelyeket három különböző forrásból megerősítettek.
A legtöbben (61 százalék) a tálibok és az afgán biztonsági erők közötti harcokban vesztik életüket, mások pokolgépes támadások miatt.

Jamamoto Tadamicsi, az ENSZ Afganisztánnal foglalkozó különmegbízottja nyomatékosan figyelmeztette a fegyveres összetűzésekben részt vevő feleket, hogy jobban ügyeljenek a civilekre. A harcok leginkább a lakott területeken váltak hevesebbé az utóbbi időben – mutatott rá a különmegbízott.

mti