Íme, a 15 szerencsés kárpátaljai nyertes


Megjelentek a külhoni magyar fiatal vállalkozóknak kiírt idei pályázatok eredményei. Kárpátaljáról 139 projekt érkezett, de csak 15 nyert.

A részletekről még az eredmények kihirdetése előtt sajtótájékoztatót tartott Szilágyi Péter. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszámolt róla, hogy a kormány hatszázmillió forinttal támogatta a külhoni magyar fiatal vállalkozókat. A “Magyarországgal szomszédos országokban nyilvántartott és működő fiatal magyar vállalkozások támogatására” meghirdetett pályázat eredményeiről tartott sajtótájékoztatón elmondta: a júniusban meghirdetett pályázatra 967 támogatási kérelmet nyújtottak be, ezek közül 117 nyert.

A legtöbb, 511 pályázat Erdélyből érkezett, ezek közül 68 kapott összesen több mint 340 millió forintot. A Vajdaságból a 154 pályázatból 15, a Felvidékről 147-ből 16, Kárpátaljáról 139-ből 15 nyert. Muravidékről 9, Horvátországból 7 pályázat érkezett, és 2, illetve 1 kapott támogatást. Az államtitkár kiemelte, a pályázati támogatás 100 százalékos, vagyis a nyertesek a teljes igényelt összeget megkapják. Szólt arról is, hogy a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program kerete összesen 750 millió forint. Ebből eredetileg 525 millió forintot különítettek el a pályázatra, de a nagy érdeklődés miatt az összeget 600 millió forintra emelték.

Elnézve a pályázati igényeket, ez sem nagy összeg, hiszen több milliárd forintra rúg a nem támogatott projektek költségvetési összértéke. A megjelent eredmények alapján a KárpátHír kiválogatta a nyertes kárpátaljai programokat és az általuk nyert összegeket.

A legalább egy éve működő, mezőgazdasági tevékenységet folytató fiatal magyar vállalkozók, vállalkozások kategóriában nem találtunk egyetlen itteni győztest sem.
Az egy éven belül mezőgazdasági tevékenység végzésére alapított induló magyar vállalkozások között van Zsidik Alex (Szernye), aki egyéni vállalkozása fenntartására és fejlesztése kap 4 500 000 forintot. Kegya Viktória (Badaló) Mobil Gombaház beruházására szintén 4 500 000 forinttal gazdagodhat. Barkaszi Csilla (Som) házi sajtműhelyét fejlesztheti modern eszközökkel 4 500 000 forint értékben. Huszár Tibor (Beregszász) traktort vásárolhat, amihez ő is 4 500 000 forintot kap.

A legalább egy éve működő, de mezőgazdasági tevékenységet nem folytató fiatal magyar vállalkozók, vállalkozások kategóriában sikeresen pályázott Mondics-Kurmay Lívia (Beregszász), ő nyelvoktató központ fejlesztésére nyert 3 190 000 forintot. Ugyanitt Ponevács Beatrix (Munkács) is örülhet, mert félkész termékek előállítására kap 6 milliót. Fóris József (Verbőc) eszközfejlesztéssel a környezettudatos vállalkozásfejlesztésért és munkahelyteremtésért projektjével nyert el ugyanúgy 6 millió forintot. Veréb Nikoletta (Bene) a dédai tóparton hozhat létre üdülőövezetet 3 900 000 forintból. Orosz Attila (Forgolány) Eszközvásárlással a munkahelyteremtő vállalkozásfejlődésért című pályázati munkája 5 893 114 forintot ért.
Heczel Zsuzsanna (Visk) Fapuma éttermének és kávézójának fejlesztéséhez szükséges eszközök beszerezésére részesül 5 955 395 forintban. Jánki Tünde (Beregszász) POL-ISO mobilszigetelés Beregszászon és vonzáskörzetében projektje által elnyert összeg 3 165 850 forint. Lőrincz Hanna (Beregszász) Agyagtárgyak és fafaragások készítéséhez szükséges eszközöket vásárolhat meg 5 886 035 forintos határig. Szanyi F. Sándor (Nagydobrony) asztalos telep és asztalos műhelye gépállományának fejlesztésére költhet el 6 millió forintot. Nagy István (Beregszász) fitnesz és fight stúdió létesítésére 5 842 603 forintos támogatásban részesült.

Az egy éven belül induló mezőgazdasági tevékenységet nem folytató magyar vállalkozások között Hidi Endrét (Nagydobrony) találtuk Plasztika szobrász és kerámiaműhely fejlesztése, működése címszó alatt 4 240 000 forintos tétellel.

Ők azok a szerencsés nyertesek, akiknek beindulhat, tovább fejlődhet a vállalkozásuk. Az elutasított pályázatok között legalább háromszor-négyszer ennyi kárpátaljait találtunk.