Pórul jártak a rezsivel spórolók


A kormány megváltoztatta saját korábbi döntését és visszaveszi a fogyasztóktól a megtakarított szubvenciós összegeket.

Eredetileg úgy volt, hogy akik spóroltak az előző fűtési idényben, s nem használták fel az összes szubvenciós keretüket, a maradék összeget átvihették magukkal a következő téli időszakra, sőt, akár a saját részt is fizethették volna belőle. Ám most a kormány meggondolta magát, s inkább visszaveszi az így megtakarított összegeket, hogy újra kioszthassa azt. Mindössze száz köbméter gázig terjedő összeget, azaz 680 hrivnyát hagy rajta ezeken a szubvenciós számlákon, a többi elveszlik.

Pavlo Rozenko szociális ügyekben illetékes miniszterelnök-helyettes azt is közölte, hogy milyen esetekben szűnhet meg vagy változhat meg a rezsitámogatás. Amennyiben a kérelmező eltitkolja a valós jövedelmét, avagy megváltozik a család összetétele (valaki mondjuk elhuny, vagy új, kereső taggal bővül a család), továbbá ha valaki az elmúlt 12 hónap során 50 ezer hrivnyát meghaladó vásárlást, beruházást hajtott végre.

Jelenleg Ukrajna-szerte heti 60 ezer szubvenciós kérelem fut be az illetékes szociális osztályokhoz, de a fűtés megkezdésével ez a szám még tovább fog nőni.