Egy hét alatt 11 ezer egyéni vállalkozó zárt be


Tömegesen adják vissza kisvállalkozói engedélyeiket az ukránok. Ennek az az oka, hogy 2017-től abban az esetben is fizetniük kell az egységes adójárulékot, amennyiben nem rendelkeznek jövedelemmel.

Az erről szóló változtatást az idei évi állami költségvetéshez igazított adótörvények tartalmazzák, amit már életbe is lépett, miután aláírásával ellátta azt Petro Porosenko elnök is. A módosítás szerint havi 704 hrivnya adót kell fizetniük a második és a harmadik kategóriába tartozó egyéni vállalkozóknak, akkor is, ha nincs jövedelmük.

Ukrajnában egy időben mindenki igyekezett kiváltani a kisvállalkozói engedélyét, mert adminisztratíve könnyű volt kijárni és nagyobb terhet sem jelentett, ugyanis csak akkor kellett adózni, ha volt bejelentetett jövedelme. Ez viszont januártól megváltozott.

Mindentől függetlenül 704 hrivnya a kötelező járulék, tavaly 340 volt, de ugye csak akkor, ha jövedelme is származott vállalkozói tevékenységéből az illetőnek.

Az utóbbi napokban valóságos roham indult a hivatalokban, hogy megszüntessék engedélyeiket azok, akik már rég nem vállalkozók, csak papírjuk van róla. Egy hét alatt 10 850 engedélyt adtak vissza, s az elkövetkező időszakban még legalább 30 ezren fognak ugyanígy cselekedni. A legtöbben Kijevben és Harkov megyében zárnak be.

Forrás:

KárpátHír