Többen megfagytak Ukrajnában


Négyen haltak meg Ukrajnában az erős fagyok és hófúvás miatt – jelentette pénteken Olekszandr Lincsevszkij, az egészségügyi miniszter helyettese a kijevi kormány tárcaközi bizottságának ülésén.

“Kihűlési és fagyási tünetekkel 51 ember fordult segítségért az egészségügyi intézményekhez” – mondta a miniszterhelyettes, aki szerint ennek ellenére négyen is meghaltak Lemberg (Lviv) megyében.

Mikola Csecsetkin, a katasztrófavédelem vezetője közölte, hogy Ukrajna-szerte 3500 melegedőt nyitottak a lakosságnak a hideg miatt, ezekben több mint 20 ezren kaptak segítséget. A katasztrófavédelem emellett több mint 100 mobil melegedőt is felállított. Január 4. és 6. között 140 behavazott járműből mintegy 190 embert szabadítottak ki – tette hozzá. Herszon, Mikolajiv, Odessza és Kirovohrad megyében a rossz időjárási körülmények miatt forgalmi korlátozásokat vezettek be. Odessza megyében 17 település maradt áramszolgáltatás nélkül az ítéletidő miatt.

Az ukrán meteorológiai szolgálat szerint a Balkán felől közelítő ciklon miatt január 6. és 8. között mínusz 25 Celsius-fokig süllyedhet a hőmérséklet, és erős havazásokra lehet számítani Mikolajiv, Odessza, Kirovohrad, Poltava, Szumi és Cserkaszi megyékben, illetve a Kijev és Vinnicja megyék egyes térségeiben.

Közben Beregszászban ideiglenes melegedőd állítottak fel, tájékoztatott Babják Zoltán polgármester. A rendkívüli hideg miatt a nap 24 órájában működő melegedőhely nyílt a városi tanács territoriális szociális központjának udvarában (Kazinczy u. 5. sz.) a Kárpátaljai Református Egyház Diakónia Osztályával és az Advance Jótékonysági Alapítvánnyal együttműködve. Megmelegedhetnek, forró teát ihatnak az idei betérők, hogy elkerüljék a kihűlést. A melegedőhely addig működik majd, amíg enyhébbre nem fordul az időjárás. Amennyiben olyan emberrel találkoznak, akit a kihűlés veszélye fenyeget, hívják a 101-es telefonszámot, s jelentsék ezt – írta a közösségi oldalon a városvezető.

Forrás:

MTI/KárpátHír