Borús jóslat az ukrán gazdaságról (infografika)


A Szegodnya.ua portálon megjelent gazdasági prognózis szerint Ukrajnában az első negyedévben várhatóan emelkednek majd a bérek és a fogyasztói árak, gyengül a hrivnya, nőni fog a benzin ára.

A gazdasági elemzők jóslatai szerint az első három hónapban 2-6 százalékos drágulás várható. Andrij Zablovszkij, a Miniszteri Kabineten belül működő vállalkozói tanács titkára 10 százalék alatti fogyasztói árnövekedéssel számol, ami viszonylag magas is lehet. Az emelkedés fő motorja a szociális normák év elei emelése, de közrejátszik az energiahordozók árának növekedése, valamint némely élelmiszer ilyenkor szokásos drágulása. Ezzel szemben Pavlo Melnik a MPP Consulting vállat vezetője, minimális inflációt vár januárban, ugyanis az év eleji ünnep- és kimenőnapok miatt az élet gyakorlatilag megáll az országban. Viszont februártól várhatóan nő majd az infláció az árakkal egyetemben.

Egy gazdasági szakértő szerint a hrivnya dollárhoz viszonyított árfolyama 26,50 és 30 hrivnya között mozog majd, ez a nemzeti valuta gyengülését jelenti. Zablovszkij jóval optimistább, 26,50 és 27 hrivnya közé várja a dollár árfolyamát. A szakemberek abban egyetértenek, hogy az árfolyam alakulását leginkább a rendkívüli hideg tél miatt elkerülhetetlen újabb nagymennyiségű gázvásárlás, a külföldi befektetői hangulat és az ország külső adósságának a törlesztése befolyásolja majd.

A minimálbér év eleji emelésével az átlagkereset 5406 hrivnyáról 5500-6000 hrivnyára nő. Ugyanakkor a szakértő rávilágít arra, hogy továbbra is gyenge a gazdaság, lassan nő az ukrán GDP, így a jövedelmek növekedése nem eredményez komoly életszínvonal javulást. Azt sem tartják kizártnak, hogy a munkáltatók félállásba kényszerítik a munkavállalóikat, vagy a szürke gazdaságba menekülnek.

Az elemzők egyetértenek abban is, hogy az inflációnak megfelelően emelkedni fog az üzemanyagok ára is. Az Egyik vélemény szerint 95-ös benzin ára 23,20-28, míg egy másik szerint 23-24 hrivnya között mozoghat, jelenleg 23.80 az átlagár.

A szakértők abban is egyetértettek, hogy az első negyedévben tovább nő majd az ukrán államadósság, és elérheti az 1,69-2,08 trillió hrivnyát. Tovább nő majd a munkanélküliség, a január-márciusi három hónapban elérheti a 9-12 százalékot.

Forrás:

KárpátHír/segodnya.ua