Alternatív ukrán kormány alakulhat Oroszországban


Mikola Azarov volt kormányfő egy emigrációs miniszteri kabinet felállításának lehetőségéről beszélt.

A Viktor Janukovicshoz hasonlóan Oroszországban élő egykori miniszterelnök arról beszélt, hogy Ukrajnában mind inkább megérnek a körülmények ahhoz, hogy külföldön felálljon egy emigrált vezetés.

Szerinte a jelenlegi kijevi vezetés törvényellenesen került hatalomra, s nem képes ellátni államigazgatási funkcióit. Meglátása alapján egyre többen kívánják egy alternatív hatalom létrejöttét az országban.

Azarovnak továbbra is az a meggyőződése, hogy az Euromajdan idején őket jogellenesen kergették el, s valójában államcsíny történt. Kijelentette azt is, nemzetközi testületekhez kíván fordulni ennek a ténynek jogerős megállapítása érdekében.

Decemberben Volodimir Olijnij volt régiós parlamenti képviselő az egyik moszkvai kerületi bírósághoz fordult, hogy az állapítsa meg a 2014-es államcsíny végrehajtását Kijevben. A bíróság még Viktor Janukovics ex elnököt is meghallgatta. Az ukrán főügyészség viszont azonnal jelezte, számára semmit nem jelent egy orosz bíróság döntése, tartalmazzon az bármit is.