Idén sem lesz pangás a használtautó-piaconAz idén sem számítanak visszaesésre a magyarországi használtautók piacán, 2017-ben további lassú növekedést jelez előre a Használtautó internetes portál.

Az MTI-nek elküldött elemzés szerint 2016-ban majdnem 13 százalékkal több autó cserélt gazdát, miközben a kínálati árak mintegy 6 százalékkal emelkedtek. Tavaly negyedévről negyedévre újabb rekordszintekre ért a magyarországi használtautó-piac, a növekedés azonban a második félévben jelentősen elmaradt az első félévitől. Az immár második negyedéve tartó stagnálás közeli állapot egyre biztosabban azt jelzi, hogy a 2013 derekától zajló gyors növekedési időszak lezárult, a piac a csúcs közelébe ért. Amennyiben azonban a kedvező gazdasági környezet kitart, visszaesésre 2017-ben sem kell számítani.
A portál adatai szerint 2016-ban az átlagos kínálati árszint közel 1,9 millió forint volt, az utolsó negyedévben pedig kevéssel meghaladta a 2 millió forintot is. Az átlagosan 6 százalékos árnövekedés az egyes személygépkocsi-kategóriákban eltérő mértékben csapódott le. 2015-höz képest leginkább a nagyautók és a terepjárók kínálati ára növekedett, 19,1, illetve 6,4 százalékkal.
A Magyarországon értékesített használt személyautók 73 százaléka a kisautók, az alsó középkategóriás, illetve a felső középkategóriás autók közé sorolható. Mindhárom kategória 35-40 százalékát három-három modell teszi ki. A kisautók esetében a Suzuki Swift, az Opel Corsa és a Volkswagen Polo, az alsó középkategóriában az Opel Astra, a Volkswagen Golf és a Ford Focus, míg a felső középkategóriában a Volkswagen Passat, a BMW 3-as széria, illetve a Ford Mondeo vezeti a használt eladási listákat.
Egyébiránt nemcsak Magyarországon, hanem Ukrajnában is növekedést mutat a használtautók adásvétele, aminek az üteme 2017-ben is emelkedni fog, legalábbis ezt jósolják a piaci szakértők.

Forrás:

MTI/KH