Ukrajna jövője: háború vagy béke?


Éles vita alakult ki az ukrán oligarchián belül arról, hogy lemondjanak-e az ország EU- és NATO-csatlakozásáról, továbbá az orosz kézre került területekről cserébe azért, hogy Ukrajna kijusson a jelenlegi sehova sem vezető se béke, se háború állapotból Oroszországgal – állapította meg cikkében a Napi.hu portál.

Rossz politika lenne kompromisszumot keresni Oroszországgal – írta a Wall Street Journalban (WSJ) megjelent véleménycikkében Kosztyantin Jeliszejev, az ukrán elnök kabinetvezető-helyettese, aki az ország egyik befolyásos oligarchája, Viktor Pincsuk írására reagált.
A témával a KárpátHír is foglalkozott már. Pincsuk szerint – aki december végén jelentette meg véleményét a WSJ-ben – fájdalmas kompromisszumot kell kötni Oroszországgal az Ukrajna délkeleti részén kialakult befagyott fegyveres konfliktus, illetve a 2014-ben Ukrajnától Oroszországhoz csatolt Krím félsziget ügyében. Utóbbi annak idején az egekbe lökte Vlagyimir Putyin orosz államfő népszerűségi mutatóit.

Az ország EU- és NATO-csatlakozását le kell venni a napirendről, hogy békét teremthessenek, mert enélkül nem térhet vissza az élet a normális kerékvágásba Ukrajnában. Pincsuk mellett az ország első elnöke, Leonyid Kravcsuk is arra szólította fel Kijevet, teremtsen végre békét Donbászon.

Jeliszejev, aki nyilván a klánok uralta ország más oligarchái nevében szólalt meg, úgy véli, hogy nem lehet visszalépni Ukrajna euroatlanti integrációjában. Ezzel feladnák az ország szuverenitását és területi egységét.

Írása szerint a kijevi vezetés nem fontolgatja, hogy területi üzleteket kössön sem Donbasz, sem a Krím feláldozásával.

Ez az ütésváltás azonban nyilvánvalóan nem az utolsó az ország elitjének útkeresésében. Pincsuk Ukrajna leggazdagabb oligarchája, kezében van a legnagyobb ukrán acélcsőgyártó, az Interpipe és egy Londonban bejegyzett befektetési cég, az EastOne-csoport. Felesége, Olena Pincsuk a korábbi ukrán államfő Leonyid Kucsma lánya, egyben a donbaszi konfliktust felügyelő EBESZ-ukrán-orosz csoport Ukrajnát képviselő tagja. Pincsuk ICTV médiacsoportja támogatja Kucsmát, aki továbbra is befolyásos tagja a kijevi politikai elitnek.

Pincsuk ugyan a Krím ügyében nem javasolja a területszerzést elutasító ukrán álláspont megváltoztatását, de jelzi, hogy ha semmi sem történik, akkor 15-20 évbe telhet, mire sikerülhet stabilizálni az ország infrastruktúráját, pénzügyi rendszerét és szociális viszonyait.

Szerinte el kellene fogadni, hogy Donbaszban a jelenlegi helyzetben helyi választásokat tartsanak.
Megszólalásával nem csupán a kormány válaszát váltotta ki, hanem meglehetősen durva válaszokat provokált az ország Nyugat-barát köreiben. Szakértők szerint a kormány válasza azért késlekedhetett egy hetet, mert Pincsuk cikke mögött valójában a kijevi vezetés áll. Talán tesztelni próbálják egy az oligarcha cikkében szereplő békefolyamat társadalmi fogadtatását.

A meccs két hét múlva folytatódhat a davosi világgazdasági fórumot hagyományosan megelőző ukrán tanácskozáson, amelyet Pincsuk jótékonysági szervezete szervez. Az idei rendezvény felszólalóinak listája eligazítást adhat arról, milyen megoldásokat keres az ukrán elit az országot lebénító se béke, se háború állapot feloldásából.