71 ezer légi csapást hajtottak végre Szíriában az oroszok


Hadműveleteinek kezdete óta az orosz légierő 19 160 bevetésen vett részt Szíriában, 71 ezer légi csapást mért a „terroristák” infrastruktúrájára, és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet 174 kőolaj-feldolgozó üzemét semmisítette meg – jelentette ki Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök a védelmi tárcánál kedden megtartott tanácskozáson.

Geraszimov szerint az orosz légi csapások az IÁ-terroristák több mint 200 olajipari létesítményét, valamint 111 olajszállító gépkocsioszlopot semmisítettek meg, megfosztva ezzel (egyik) jövedelemforrásától az iszlamista szervezetet. Az orosz légierő hadműveleteinek 2015. szeptember 30-i kezdete óta – ami a tábornok szerint áttörést jelentett a „terrorizmus elleni harcban” Szíriában – 12 360 kilométernyi területről és 499 településről verték ki a szélsőségeseket.

A vezérkari főnök felsorolta, hogy Hamánál és Homsznál nagy létszámú „bandákat” számoltak fel, Latakia tartományt „megtisztították” a terroristáktól, Damaszkusz elővárosait „felszabadították” a terroristák alól, és felszámolták az útzárat a fővárost az ország északi részével összekötő sztrádán. Kulcsfontosságúnak nevezte a tábornok Aleppó és Karjatejn „felszabadítását”.

Mint mondta, az orosz légierő csak azután hajt végre légi csapásokat, ha a célpontok adatait több forrásból ellenőrzi, egyebek mellett műholdas és drónokkal végzett felderítés által beszerzett adatokból.

Geraszimov állítása szerint a szíriai orosz megbékélési központ (katonai parancsnokság) Aleppónál 136 ezernyi békés lakos kivonulását biztosította a városból. Emellett, a további áldozatok elkerülésére, az orosz kontingens a szíriai kormánycsapatokkal együtt „a méretei és az összetettsége szempontjából egyedülálló humanitárius műveletet” hajtott végre, amelyben 28 500 embert szállítottak át Aleppóból Idlíb tartományba, köztük „terroristákat és azok családtagjait”.

Az orosz tűzszerészek Aleppóban 1500 hektárnyi területen több mint 23 ezer robbanásveszélyes tárgyat hatástalanítottak. Az orosz vezérkari főnök által ismertetett adatok szerint a szíriai lakosság több mint 1100 tonnányi orosz humanitárius segélyt kapott. A militánsok által körülzárt Dajr ez-Zaurnál orosz ejtőernyőrendszerek segítségével egyebek mellett az ENSZ-en keresztül több mint 2500 tonnányi humanitárius szállítmányt juttattak célba.

Geraszimov hozzátette, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció az előző két és fél év alatt „nagyságrendekkel kevesebb” légi csapást hajtott végre, mint az orosz légierő. Ez a Geraszimov által ismertetett adatok értelmében 6500, a terroristák objektumai ellen végrehajtott támadást jelentett.

Forrás:

MTI/KH