Életbe lépett a rendőrség etikai kódexe


Január 6-tól Ukrajnában életbe lépett a rendőri hivatás etikai kódexe. A gyűjtemény olyan alapszabályokat tartalmaz, amelyek igazodnak a rendőr különleges közszolgálati hivatásának alapkövetelményeihez. Célja, hogy erkölcsi iránymutatásul szolgáljon.

A dokumentum kimondja, hogy a rendőr a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedést csak jogszabályilag indokolt esetben alkalmazhatnak. A fogvatartottal ismertetni kell a jogait, lehetőséget adni a számára, hogy megvédje magát, lehetővé kell tenni, hogy jogi védelmet kapjon. Ezen kívül a rendőri intézkedésről tájékoztatni kell az előállított személy ismerőseit vagy családtagjait. Szükség esetén orvosi segítséget kell biztosítania. A kínzás, valamint az embertelen, illetve megalázó bánásmód tilos a fogvatartottakkal szemben. Az emberi jogok védelméért és az etikai kódex betartásáért rendőri vezetők felelősök.

A szabályzat a rendőri vezetőkre is érvényes, akik ezentúl nem háríthatják a felelősséget alkalmazottjaikra visszaélnve szolgálati helyzetükkel.

Forrás:

strana.ua/KH