Terrortámadásoktól félnek


Nagy terrortámadásoktól tart idén a Világgazdasági Fórum, de gondot okozhat idén a szélsőséges időjárás és az adatlopás is.

 

Először vette fel a nagyszabású terrortámadások kockázatát az év globális rizikófaktorai közé a Világgazdasági Fórum (WEF), amely most tette közzé a világot fenyegető öt legnagyobb kockázatról szóló jelentését. A szervezet 12-edik éve állítja össze azokat a veszélyes tendenciákat, amelyek kihívást jelenthetnek a világ számára, ilyen pl. a kibertámadások, a klímaváltozás, a munkanélküliség veszélye.

Az idén először szerepel a WEF listáján a “nagy kiterjedésű terrortámadások” veszélye, felidézve az elmúlt év néhány ismert merényletét: a berlini karácsonyi kamiontámadást, a nizzai, 86 halálos áldozatot követelő, szintén kamionnal elkövetett merényletet, a párizsi, brüsszeli támadásokat. A szervezet definíciója szerint a nagy kiterjedésű terrortámadás olyan “politikai vagy vallási célokat követő egyének vagy nem-állami csoportok, amelyek nagy kiterjedésű emberi vagy anyagi károkat okoznak”.

A WEF jelentésében a másik négy idei globális rizikó: a szélsőséges időjárás okozta események, a nagy természeti katasztrófák, a nagy kiterjedésű nem önkéntes migráció, valamint a súlyos adatlopási, ill. adatcsalási esetek.

Forrás:

hvg.hu