Ukrajnában a legrosszabbak az utak


Megemelték az ukrajnai útkarbantartók fizetését. Az ukrán állami közútkezelő bejelentése alapján megemelik az útkarbantartók fizetését. Január elsejétől kezdve egy átlagos útkarbantartó fizetése 6,4 ezer hrivnyára növekszik, ami a duplája a decemberi 3,2 ezer hrivnyás bérüknek.

A közútkezelő nyilatkozatában hangsúlyozza, hogy ezt a bért a jelenlegi időjárási körülmények miatt vezették be. A vállalatnál 2012 óta nem emelték a fizetéseket. Egyben kiderült az is, hogy munkáshiányban szenvednek.

„Télen ebben a hidegben 3000 hrivnyáért kevés ember hajlandó éjjel-nappal tisztítani a havat az utakról. Szeretnénk, ha a vállalatunk vonzó lenne a szakértelemmel rendelkező utászok és a fiatalok számára is”

– nyilatkozta Artem Grinenko, az állami vállalat vezetője.

Az állami vállalat reformjának következő nagy lépése új gépjárművek beszerzése, illetve az IT-technológiák alkalmazása lesz a munka automatizálása terén. Mellesleg az országok útminőségi listájának alapján Ukrajna a világ 142 országból a 139-ik helyet foglalja el. A TSN tv-csatorna állítása alapján az útkarbantartásra gyűjtött és költött összegek mindössze tíz százalékát fordítják valóban az utakra.