Kiket érinthet a sorozás 2017-ben?


Az idei katonai behívás során 20-27 éves fiatal férfiak mellett, 43 éves korig katonai szolgálatot nem teljesítő tartalékos tiszteket is behívják sorkatonai szolgálatra. A sorozás 2016-hoz hasonlóan idén is több ütemben zajlik majd, az időtartamokat elnöki rendeletben határozzák meg.

A hatályos törvények értelmében a 18-ik életévüket betöltött fiatal férfiak is sorkötelesek, de egy elnöki rendelet értelmében 20 éves korukig csak önkéntesként jelentkezhetnek katonának, a sorozás a 20 és 27 év közötti fiatal férfiakat érinti. Az eddigiekhez hasonlóan a behívottakat nem vezényelhetik az ATO hadműveleti területre. A kötelező sorkatonai szolgálati idő 18 hónap, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára 12 hónap.

Évente nagyjából 9-10 ezren szereznek tartalékos tiszti rangot, olyanok, akik felsőoktatási intézményben katonai tanszéken végeznek. Korábban a tanszékek halasztást adtak a katonai szolgálatra, de

az elmúlt hetekben módosított jogszabály értelmében 43 éves korig katonai szolgálatot nem teljesítő tartalékos tiszteket is behívják 18 havi sorkatonai szolgálatra.

A törvény értelmében a munkaadók kötelesek fenntartani az állást.

Petro Porosenko ukrán államfő a napokban írta alá a katonai szolgálatról szóló törvénymódosítást, melynek értelmében azok a hivatásos katonák, akik a rendkívüli állapot idején határozatlan időre szóló szerződést írtak alá 18 hónap szolgálat után leszerelhetnek. A tartalékosok behívásával ezeket a katonákat szeretnék pótolni.

Az írás emlékeztet, hogy a törvény három év szabadságvesztéssel bünteti a szolgálat alóli kibúvást. Amennyiben a sorköteles nem jelenik meg a hadkiegészítő parancsnokságon a behívójáért és esetleges lakcímváltozását nem jelenti az 85-től 119 hrivnyáig terjedő pénzbírságot von maga után. A hadkiegészítő parancsnokság levelének újabb elmulasztása esetén 170 és 255 hrivnya közötti összegre növekszik a büntetés.

Forrás:

KárpátHir