Nincs sertéspestis, mégis lesz Mezőgecsében böllérfeszt


Mégis megrendezhetik Mezőgecsében a hagyományos böllérfesztivált. Az új dátum február 11-e, szombat.

Erről adott ki közleményt ma Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó. Ebben leírja, csak vaklárma volt az Ugocsában megjelent afrikai sertéspestisről szóló hír, ami miatt a megyei állategészségügyi szolgálat arra szólította fel Mester András gecsei főszervező-polgármestert, hogy halasszák el a nemzetközi turisztikai látványosságot. Ezek után a polgármester Facebook oldalán tudatta is, hogy sajnos az idén nem tudják megrendezni a böllérfesztivált, ami eredetileg január 28-án lett volna.

Az új fejlemények ismeretében viszont változik a helyzet. Az ugocsai mintákat ugyanis Kijevben is kontroll alá vetették, ahol megállapították, nem sertéspestisről van szó.

Moszkal emiatt rendesen le is tolta az állategészségügyi szolgálatot, amiért idő előtt világgá kürtölte a hírt, csorbítva ezzel Kárpátalja presztízsét is. Hibának nevezte a gecsei esemény törlését is, s rendelkezésében arra kéri a szervezőket, tegyék át február 11-re a dátumot, s mindenképp folytassák ezt a régi, szép hagyományt a Bereg-vidéki településen.

Forrás:

KárpátHír