Spanyolország világelső szervadományozásban és transzplantációban


Spanyolország továbbra is világelső a szervadományozásban és szervátültetésben, miután tavaly tovább nőtt a donorok és az elvégzett beavatkozások száma – közölte a spanyol transzplantációs szervezet (ONT) Madridban.

Az immár 25 éve világelső Spanyolországban tavaly 2018 donornak köszönhetően 4818 szervátültetést hajtottak végre. A szerveiket felajánlók száma 167-tel, a transzplantációk száma 49-cel volt több, mint 2015-ben.

A közzétett adatok szerint veseátültetésből végeztek a legtöbbet, emellett több százan kaptak egészséges szerveket transzplantációs beavatkozás révén. Az új szervre várók listáján jelenleg 5477-en vannak Spanyolországban, 196-tal kevesebben, mint tavaly. A tavaly átültetett szervek többsége, 54,6 százaléka 60 évnél idősebb donoroktól érkezett, és rekordként tartják számon, hogy egy 94 éves korában elhunyt ember máját is sikerült átültetni.

Az ONT szerint figyelemre méltó eredmény az is, hogy a csontvelődonornak jelentkezők száma tavaly megduplázódott: 2016-ban több mint 74 ezren regisztráltatták magukat, ami napi átlagban több mint 200 embert jelent.

Forrás:

MTI