Washington visszavonja Obama egészségbiztosítási reformját


Elfogadta helyi idő szerint szerdán a washingtoni szenátus azt a javaslatot, amellyel formálisan megkezdődik a Barack Obama elnök nevéhez fűződő egészségbiztosítási reform visszavonása.

A határozatról szinte hajszálpontosan politikai hovatartozásuk szerint szavaztak a képviselők. A kongresszus 100 fős felsőháza 52 republikánus és 48 demokrata szenátorból áll. A javaslatot 51-48 arányban szavazták meg – a republikánusok közül Rand Paul szavazott nemmel. Az Obamacare, amelyet hivatalosan “megfizethető egészségügyi ellátásról szóló törvénynek” hívnak (Affordable Care Act, ACA), több mint 20 millió, korábban semmilyen biztosítással nem rendelkező amerikai számára teremtett lehetőséget arra, hogy egészségbiztosítást köthessen. Az Egyesült Államokban ugyanis nem jár automatikusan minden munkavállalónak egészségbiztosítás. Az ACA értelmében emellett a biztosítók nem utasíthatják el azokat, akik már küzdenek valamilyen egészségügyi problémával.

A szerdán megszavazott szenátusi határozat, amelyet még a képviselőháznak is el kell fogadnia, arra szólítja fel a képviselőház és a szenátus illetékes bizottságait, hogy január 27-ig készítsék el az ACA visszavonásáról szóló törvényjavaslatot. A novemberi választást követően a republikánusok a kongresszus mindkét házában többségben vannak. A republikánusok már 2010-es elfogadásakor is egyhangúlag ellenezték az ACA jóváhagyását, és azóta folyamatosan bírálják a szabályozást, amellyel szerintük a szövetségi állam túlterjeszkedik hatáskörén, és a program állításuk szerint túl sokba is kerül.

Forrás:

MTI