Halálra éheztetik a civileket Moszulban


A terroristák behegesztik, beszögelik a családok ajtajait, hogy a városban tartsák őket – írja a Magyar Hírlap.

A megszállt területeken még mintegy 350 000 civil tartózkodik. A város nyugati részén élő civilek éheznek, de az Iszlám Állam katonái nem engedik el őket: ha nem használnák őket élő pajzsnak, a légierő pillanatokon belül megsemmisítené őket. Az ostrom a végéhez közeledik, a szövetségesek stratégiát változtattak, amelytől azt várják, hogy legkésőbb június elejéig az egész várost visszafoglalhatják.

Azok, akiknek mégis sikerült megmenekülniük, arról számoltak be az Independentnek, hogy a legtöbb helyen már elfogyott az élelmiszer, ha mégis akad, csak csillagászati összegekért lehet hozzájutni (egy kiló cukor például körülbelül nyolcezer forintnak megfelelő összegbe kerül). Az éhezők gyakran nem hagyhatják el az otthonukat sem: az Iszlám Állam aknákat szerel az ajtóra, vagy egész egyszerűen behegeszti vagy befalazza a kijáratot. A bombázások az utóbbi napokban több mint ezer áldozatot követeltek, az ostromlott városban nincs víz és elektromosság, az ott rekedt emberek kétségbeesett twitter-üzenetekben lépnek kapcsolatba a külvilággal.

A városban az iraki hadsereg becslése szerint mintegy ezer terrorista tartózkodik, de a védelmi erők komoly ellenállásra számítanak Moszul bevétele után is: attól tartanak, hogy a terroristák elvegyülnek a civilek között, és alvó sejtekbe tömörülve továbbra is veszélyt jelentenek majd a lakosságra.