Az amerikai külügyminisztérium tömeges kivégzésekkel vádolja a szír kormányt


Az amerikai külügyminisztérium tömeges kivégzésekkel és a holttestek elégetésével vádolja a szír kormányt. Stuart Jones, a minisztérium Közel-Keletért felelős ügyvezető államtitkára helyi idő szerint hétfőn délelőtt váratlanul összehívott sajtóértekezleten tájékoztatta az újságírókat a szíriai helyzetről.

A magas rangú tisztségviselő elmondta, hogy az amerikai kormányzat rendelkezésére álló információk szerint a szír kormány tömeges kivégzéseket hajt végre egy börtönben és a kivégzettek földi maradványait a börtön mellett épített krematóriumban semmisíti meg. A külügyminisztérium információi szerint a Damaszkusztól nem messze lévő Sednaya katonai börtönben naponta mintegy 50 rabot akasztanak fel.

“Úgy gondoljuk, a krematórium épülete arra szolgál, hogy elfedje a Sednaya börtönben végrehajtott tömeges kivégzések nagy arányát”

– fogalmazott a tájékoztatón Stuart Jones.
A külügyminisztérium nyilvánosságra hozott műholdas fényképeket, amelyekről azt állítja: a börtönépületek egyikéből átalakított krematóriumot ábrázolják.A fotók a külügyi tájékoztatás szerint 2013 óta, több éven keresztül készültek. Azok egy épülőfélben lévő házat mutatnak, s mostanáig szigorúan titkosaknak minősültek.

A képeket bemutatva Stuart Jones leszögezte: Bassár el-Aszad kormánya Oroszország és Irán támogatásával “a gonoszság új szintjére süllyedt”. Egyúttal felszólította Moszkvát és Teheránt, hogy vesse latba Szíriára gyakorolt befolyását egy hiteles tűzszünet és a politikai tárgyalások megindítása érdekében.

Stuart Jones hangsúlyozta: az amerikai kormányzatnak oka van arra, hogy kétkedő legyen az úgynevezett deeszkalációs zónákat, vagy más néven biztonsági övezeteket illetően, amelyeknek létrehozásában – a szíriai civil lakosság védelme érdekében – május elején az asztanai tárgyalásokon állapodtak meg.

Forrás:

MTI