Kodály Zoltán-emléktáblát avattak Beregszászban


A magyar zeneszerző, zenepedagógus és népzene-kutató Kodály Zoltán tiszteletére avattak emléktáblát a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Beregszászi Művészeti Iskola falán – írta a Kárpátalja.ma oldal.

A városi tanács döntésének értelmében az intézmény 2016 decemberében vette fel Kodály Zoltán nevét. A Beregszászért Alapítvány és a városi tanács támogatásának jóvoltából a kiváló zeneszerző emlékét ezentúl nem csak az iskola neve, de a falán elhelyezett emléktábla is őrzi – írta a Kárpátalja. ma. Az ünnepséget Bobály István, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti iskola igazgatója nyitotta meg, aki a Kossuth-díjas zeneszerző életútját ismertette. Beregszász polgármestere, Babják Zoltán a város mindenkori támogatásáról biztosította az intézményt, amelyet Kárpátalja egyik legpatinásabb művészeti iskolájának nevezett.

Szalipszki Endre, Magyarország Beregszászi Magyar Konzulátusának főkonzulja kiemelte, hogy Kodály a magyar mellet a szomszédos népek zenéjét is kutatta, s ez zeneszerzői hagyatékában is tükröződött. Méltó helye lesz ezért a neki szentelt emléktáblának egy olyan intézmény falán, amelyben a különböző nemzetiségű pedagógusok és diákok hűen ápolják az ukrán és magyar kultúrát, s dolgoznak Kárpátalja művészeti értékeinek megőrzésén.

Az emléktábla elkészítéséhez hozzájárult a Beregszászért Alapítvány is. Dalmai Árpád, az alapítvány kuratóriumának elnöke levélben üdvözölte a jelenlévőket emlékezve Beregszász számos híres szülöttére.