Stephen Hawking: 100 éve van az emberiségnek a Földön


A világhírű tudós szerint óriási kockázatot jelent a mesterséges intelligencia fejlődése, a gépek könnyen ellenünk fordulhatnak. De nem csak ebben lát veszélyt, ezért úgy véli: a nem is olyan távoli jövőben egy másik bolygóra kell evakuálni az emberiséget. „Fel kell gyorsítanunk a más bolygókon való letelepedésre vonatkozó űrkutatási tevékenységünket, ha nem akarjuk, hogy kihaljon az emberi faj” – mondta a világ egyik legokosabb emberének és fizikusának tartott Stephen Hawking a BBC új dokumentumfilmjében – írja az ATV.

Az Expedíció az Új Földre című dokumentumfilm a brit közszolgáltató tudományos műsorfolyamában kerül adásba. Hawking a műsorban arról beszél, hogy nagy veszéllyel van az emberiségre a Földünkön lévő változások: népesség növekedés, globális felmelegedés, valamint a mutálódó vírusok és baktériumok által előidézett járványok.

“Úgy vélem, hogy a földi élet egyre inkább ki van téve annak a veszélynek, hogy elsöpri egy katasztrófa, amilyen például egy atomháború, egy genetikailag módosított vírus vagy más veszély”– tette hozzá a professzor.
A fizikus szerint ennek következményében az emberiségnek 100 éven belül el kell majd hagynia a Földet. A professzor szerint a jövő nemzedékek számára egyre fontosabb lesz új létezési lehetőséget keresni az űrben.

„A kozmológia legújabb felfedezéseit az űrből tettük, ahonnan megszakítás nélkül szemlélhetjük az univerzumunkat, de az emberiség jövője érdekében továbbra is folytatni kell az űrbe való látogatásainkat”

– folytatta Hawking.

Tavaly még ezer év volt
2016-ban az Oxford Egyetemen tartott előadásában a professzor még ezer évről beszélt. „Az űr felé kell fordulnunk, ha biztosítani akarjuk az emberiség jövőjét. Nem gondolom, hogy túl fogunk élni 1000 évet anélkül, hogy elmeneküljük a törékeny bolygónkról” – mondta akkor Hawking.
Hawking szerint az emberiség végét a mesterséges intelligencia jelentheti.

Korábban többször is erről beszélt a brit asztrofizikus. Akkor a BBC-nek azt nyilatkozta, hogyha nem vigyáz az emberiség, akkor olyasmi történhet, mint a Mátrix és Terminátor fantasztikus filmekben: a gépek már a közeljövőben veszélyessé válhatnak, mert képesek lesznek egyre gyorsabban újratervezni magukat.

Fegyverkezési verseny
„A mesterséges intelligenciát, ha elfajzik, nehéz megállítani” – hangsúlyozta a tudós. Hawking szerint úgy tűnik, a kormányok belevetik magukat egy mesterséges intelligencián alapuló fegyverkezési versenybe. Az asztrofizikus elmondta, hogy „biztosítanunk kell, hogy a mesterséges intelligenciát etikusan tervezik meg és biztonsági intézkedéseket is alkalmaznak” vele kapcsolatban.
“Moore törvénye szerint a számítógépek minden másfél évben megduplázzák a sebességüket és memóriájukat. A veszély az, hogy a számítógépek intelligenciát fejlesztenek ki és átveszik az uralmat.

Az embert fékezi a lassú biológiai evolúció és nem tud majd versenyezni a mesterséges intelligenciával” – fejtette ki Hawking.
A tudós szerint eljöhet az a nap, amikor a technológia képes lesz átverni a pénzpiacokat, okosabb dolgokat kitalálni, mint a kutatók, saját elképzelései szerint manipulálni a vezető politikusokat, vagy olyan fegyvereket kifejleszteni, amelyek működését felfogni sem tudjuk.
Hasonló véleményének adott hangot Elon Musk is, aki szerint a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet.
Irányítani kell a technológiát

Az emberiség érdekében muszáj lesz irányítani a technológiát, legalábbis Stephen Hawking erre figyelmeztet bennünket a Daily Mail cikkében. Könnyen a vesztünket okozhatja a technológia, ami ütemesen fejlődik, így csak a logikánkra támaszkodhatunk, hogy elkerüljük a biológiai vagy nukleáris háborút – mondta a tudós.

Hawking úgy véli, hogy egy egyfajta “világkormány” alkalmas lenne a feladatra, hogy megvédjenek bennünket a fenyegetéstől, de sajnos benne van a pakliban, hogy zsarnokká válnának időközben. “Megvan az eszközünk ahhoz, hogy elpusztítsuk a bolygót ahol élünk, csak épp ahhoz nem fejlődtünk még eleget, hogy meg is meneküljünk” – véli Hawking.

Forrás:

atv