Korrupt határrendészeket fogott el a TEK Záhonyban


Nyomozó ügyészek és a TEK munkatársai fogtak el kedden tucatnál több határrendészt a keleti határon, vélhetően Záhonyban – írja a Magyar Idők. Az akció a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) operatív felderítése nyomán indult.

Kedd reggeltől késő délutánig a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) regionális osztályának nyomozó ügyészei a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik felszámolóegységével közösen előbb a határátkelőn szolgáló, gyanúba keveredett határrendészeket, majd a szabadnapjukat töltőket, illetve a szabadságon lévőket az otthonukban fogták el.

Előállításukat követően korrup­ciós bűncselekményekkel gyanúsították meg valamennyi egyenruhást, őrizetbe vették őket, valamint a KNYF indítványozta az előzetes letartóztatásukat is – írja a Magyar Idők.

Meg nem erősített információk szerint az elfogottak pénzt – állítólag esetenként 5–50 eurót – kértek és kaptak a határt átlépőktől az átlépés meggyorsítása, illetve a hivatalos procedúra elmaradása fejében.

A lap úgy tudja, az alapos gyanút tárgyi bizonyítékok is igazolják, az NVSZ ugyanis rögzítette a pénzátadás-átvételek jelentős részét.

Legutóbb idén januárban vesztegetés miatt letöltendő börtönbüntetést kapott az a tíz gyulai határrendész, akik még 2014-ben hónapokon keresztül sarcolták az átkelőhelyre érkező külföldi kamionosokat. Néhány euró­ért vagy apró ajándékokért gyorsabban átengedték őket, de szemet hunytak a kisebb szabálytalanságok felett is.