Ukrajna miatt aggódik a HRW


Mélyen aggódik az ukrajnai véleménynyilvánítási szabadság korlátozása miatt az egyik legismertebb nemzetközi jogvédő szervezet, a Human Rights Watch (HRW).

A szervezet közleményben tiltakozik az orosz internetes portálok betiltása miatt, azért, hogy jogszabályi rendelettel korlátozzák az orosz közösségi oldalakhoz történő hozzáférést. Szerintük ezzel félelmetes támadás érte a szólásszabadságot, ami miatt az Európai Uniónak és más szervezeteknek is tiltakozniuk kell. Arra szólítják fel Petro Porosenko elnököt, hogy vétózza meg a szóban forgó rendeletet. Ehhez képest az ukrán államfő már alá is írta a törvényi változtatásról szóló dokumentumot.

A HRW szerint Porosenko hiába is magyarázkodik, ez egy cinikus támadás a szabad információáramlás ellen. Emlékeztetnek, hogy az ukrajnai internetfelhasználók 78 százaléka, mintegy 20 millió ember rendelkezik Vkontakti fiókkal, ami most egy szempillantás alatt megsemmisül.

Internetes szakemberek úgy vélik, ahhoz, hogy minden egyes orosz portált „elsötétítsenek” Ukrajnában, ahhoz két év és legalább egymilliárd dollár szükséges.

Forrás:

KárpátHír/Korrespondent