A vízummentességhez pénzre van szükség


Az Európai Unió és Ukrajna közötti vízumrendszer liberalizálásának eredményét hamarosan minden ukrán állampolgár élvezheti, már amennyiben van biometrikus útlevele.

 

Az utóbbi dokumentum megléte viszont nem jelenti azt, hogy a határátkelés garantáltan problémamentes lesz. A határőrök különböző okokra hivatkozva megtagadhatják a belépést. Például akár azért is, ha a határátkelés alkalmával az utazónál nincs elegendő pénzösszeg. Mondjuk ahhoz, hogy valaki Norvégiába utazzon, minimum 500 norvég koronával, vagyis 1580 hrivnyával kell rendelkeznie. Németországi utazásra napi 1300 hrivnyára, csehországi utazásra 1100 hrivnya, szlovákiai utazásra 1600 hrivnya, míg az legolcsóbb és ilyen téren legegyszerűbb magyarországi utazásra mindössze három eurónak kell lennie az utazó zsebében. Az EU országai közül Olaszország a legdrágább, ahol legalább 269,6 euróra, vagyis 7,8 ezer hrivnyára van szükség az ország meglátogatásához.

Mindemellett bizonyítani kell az utazás célját ugyanúgy, mint azt, hogy hol száll meg az illető. Az ukrán állampolgárok vélhetően június közepétől utazhatnak vízummentesen az EU-ba, de munkavállalásra, tanulmányok folytatására a könnyítés nem ad lehetőséget.