Kárpátaljai tagokkal bővült a Magyar Sportújságíró Szövetség


Győrben került sor a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) hagyományos kongresszusára, amelyen együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetsége (MÚKSZ) és a házigazda MSÚSZ.

A kongresszuson, számunkra, külhoni magyar újságíróknak, fontos pillanat volt, amikor az évi rendes közgyűlés előtt Szöllősi György az MSÚSZ nevében együttműködési megállapodást írt alá Dunda Györggyel, a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetségének (MÚKSZ), valamint Tóth Líviával, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének képviselőjével. Első körben tíz vajdasági és öt kárpátaljai – Dunda György, Kőszeghy Elemér, Nigriny Szabolcs, Szabó Sándor és Zunko Barnabás fotóriporter – magyar sportújságíró jutott MSÚSZ-igazolványhoz. Egy évvel korábban ugyanilyen szándéknyilatkozat köttetett a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) és az MSÚSZ között a kelet-magyarországi Tápiószentmártonban rendezett kongresszuson. A jövőben a sportbarát MÚKSZ-tagok is kérhetik felvételüket a Magyar Sportújságírók Szövetségébe. Érdekesség, hogy az aláírást követően Magyar Zoltán, az MLSZ volt technikai igazgatója egy vaskos dossziét adott át a kárpátaljai küldöttség vezetőjének, amely a 25 évvel ezelőtti ungvári Ukrajna–Magyarország mérkőzésről, a nyíregyházi visszavágóról és a Ferencváros beregszászi vendégszerepléséről tartalmazott háttéranyagokat.

György Dunda fényképe.

Magyar Zoltán a mostani mérkőzés megszervezésének is hatékony alakja, az elkövetkező lapszámokban kiemelten foglalkozunk majd a témával, mint ahogyan eddig is tettük.

A hagyományoknak megfelelően a kongresszus keretében adták át az MSÚSZ idei díjait, amelyben összesen 18 kolléga volt érintett. A maratoni közgyűlés után megtekintettük a győri EYOF átadás előtt álló versenyhelyszíneit. A kongresszus első napjának zárásaként Gyirmótra látogattunk, ahol előbb körbejártuk a teljes mértékben magántulajdonban lévő, az idény végén az NB I-től búcsúzó labdarúgócsapat stadionját, az Alcufer Arénát, majd egy finom vacsorát fogyasztottunk el a klubtulajdonos Horváth fivérek meghívására az Aranyhal étteremben, ahol ott volt két olimpiai bajnok labdarúgó is, Palotai Károly és Keglovich László. Mindenképp meg kell említeni, hogy a Gyirmót FC-nek kárpátaljai vonatkozása is van, ugyanis itt véd az ungvári Nagy Sándor kapus. Idén sem maradhatott el a hagyományos csapatépítő tréning a szálló bárjában, amely a székely és a magyar himnusz eléneklésével csúcsosodott ki.

A kongresszus másnapján rendezték meg a hagyományos Hoffer-kupa kispályás labdarúgótornát, amelynek idei győztese a magyar újságíró-válogatott lett, megelőzve a tavalyi győztes Nemzeti Sportot. A kupaküzdelmekkel párhuzamosan bowlingversenyt is rendeztek a zsurnalisztáknak. Kárpátalja létszámhiány miatt nem képviseltette magát a megmérettetésen, ám a vajdasági kollégákkal abban állapodtunk meg, hogy jövőre a kecskeméti tornán közösen állítunk csapatot. A nap az ETO Park, a szomszédságában található Audi Aréna, a friss BL-győztes Győri Audi ETO női kézilabdacsapat otthona, valamint a Győriek az olimpiákon című sporttörténeti kiállítás megtekintésével zárult.

Rendkívül tartalmas két napot töltött el a kárpátaljai küldöttség Győrben. A szakmai rendezvények és látnivalók mellett sportújságíró legendákkal, Novotny Zoltánnal, Lakat T. Károllyal és Kopeczky Lajossal, a fiatalabb generációból Mohay Bencével és Molnár Mátyással, az M4 Sport kommentátor-műsorvezetőivel is találkozhattunk. Utóbbiról ráadásul kiderült, hogy kárpátaljai felmenőkkel rendelkezik, egyik nagymamája ungvári születésű.

Szabó Sándor, KISZÓ
Győr–Ungvár