Kivonhatják a német katonákat Törökországból a török külügyminiszter szerint


Berlin saját döntése, hogy kivonja-e katonáit a dél-törökországi Incirlik légitámaszpontról, Ankara nem fog könyörögni, hogy maradjanak – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

A német kormány a közelmúltban politikai menedékjogot biztosított olyan török katonák számára, akik Törökország szerint a 2016. júliusi puccskísérletért felelőssé tett muzulmán hitszónok, Fethullah Gülen hívei. Ankara válaszlépésként megtagadta a német parlament védelmi bizottságának delegációjától, hogy meglátogassa Dél-Törökországban a mintegy 250 fős német katonai kontingenst.

Cavusoglu kijelentette: “Németország már nem kezelheti úgy Törökországot, ahogy csak akarja. Berlinnek nem főnökként, hanem barátként kell viszonyulnia Ankarához.” Törökország a berlini vezetés tevékenysége elleni tiltakozás jeleként már tavaly is hónapokon át visszatartotta a német képviselőket, de Berlin most először fenyeget azzal, hogy kivonja Incirlikből a német légierő Tornado típusú felderítő gépeit, amelyekkel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben vesz részt.

Forrás:

MTI