Nagyot buktak a világ leggazdagabbjai


A világ 500 leggazdagabb embere összesen 35 milliárd dollárt veszített a tőzsdén a napokban kirobbant amerikai politikai botrány miatt.

 

A világ 500 leggazdagabb embere összesen 35 milliárd dollárt veszített a tőzsdén a napokban kirobbant amerikai politikai kavarodásban – derül ki a Bloomberg pénzügyi elemző cikkéből. Ennek oka egyértelműen Donald Trump, akiről a múlt héten elbocsátott FBI-igazgató, James Comey egyik feljegyzéséből kiderült: korábban arra próbálta meg rávenni a nyomozóhatóság vezetőjét, hogy állítsa le a volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn elleni vizsgálatot. Flynn azért mondott le hivataláról, mert még a választási kampány idején titokban egyeztetett Oroszországgal az ország elleni szankciók ügyében. A volt tanácsadó ellen egyébként nemcsak az FBI, hanem a Pentagon is vizsgálódik.

A botrány miatt Bill Gates (akinek vagyona 86,8 milliárd dollárra tehető), a Microsoft vezére ugyanis összesen 1 milliárd dollárt veszített, mivel a cégrészvények 2,8 százalékot zuhantak. Ez alapján nem meglepő, hogy a spanyol kiskereskedelmi iparmágnás Amancio Ortega vagyonából is egy nagyobb összeg ment a levesbe. Igaz, a dobogósok közül még Ortega járt a legjobban, mivel csak 355 millió dollárral lett szegényebb nap végére.

A legnagyobb kár elszenvedőjének az index első három helyezettjéből Jeff Bezost, az Amazon társalapítóját lehet nevezni. A vállalattulajdonos ugyanis összesen 1,7 milliárd dollárt veszítve tőzsdei vagyonából, összesen 2,2 százalékos csökkenéssel zárta a szerdai napot Donald Trump körüli zavar hatása egyébként drasztikus mértékben érintette az amerikai piacot. A befektetők ezért attól tartottak: az elnök hatalmának megingatásával búcsút mondhatnak az adócsökkentéseknek és a gazdaságösztönző költségvetési tervnek is.